Makua ruokaan omalta pihalta – yrttien kasvatus ja hoito

Jaa tästä hyvät jutut kavereillekin!

Kaupasta saa nykyään tuoreita, ruukuissa kasvavia yrttejä monipuolisesti ja ympäri vuoden. Onko siis mitään syytä, miksi kasvattaa yrtit itse?

Onhan se tietysti helpompaa ostaa vihannestiskiltä valmis ruukkuyrtti, mutta kaikkia yrttejä et sieltä saa. Ja oikeassa mullassa avomaalla kasvanut yrtti on myös maultaan ihan eri luokkaa kuin ruukkuyrtit.

Itsekasvatetut maustekasvit

Itse kasvattaen saat aitoja makuja

Tosiasia on, että se kasvihuoneessa kasvatettu yrtti on maultaan vain varjo ulkona kasvaneesta. Etenkin silloin, kun puhutaan monivuotisista yrteistä.

Oletko koskaan maistanut tuoreena monivuotista sitruunamelissaa? Tai timjamia? Tai mäkimeiramia?

Meillä myynnissä oleva monivuotinen sitruunamelissa on usein sekoitettu ulkonäöltään minttuun. Sen varsi on puutuva ja haaroittunut. Sen lehdet ovat pienehköt, kovat ja minttumaisen ryppyiset.

Se kukkii runsaasti pienin valkein kukin. Maku on todella voimakkaan sitruunainen ja se on myös helppo kuivattava.

”Ihan eri kasvi kuin kaupan ruukkuyrtti!”

yrtit kuivumassaTimjamia meillä on sekä luonnonvaraisena kangasajuruohona että sitruuna-ajuruohona. Ero ruukkuyrttiin on niin suuri, että kasvia ei useinkaan samaksi edes tunnisteta. Ennen nuuhkaisua tai maistamista.

Vaikka omat kasvatukset eivät tuota tuoretta satoa ympäri vuoden, niiden säilöminen on helppoa kuivaamalla.

 

Kaikkia yrttejä et kaupasta edes saa

Kaupan ruukkuyrttivalikoima on oikeasti tosi suppea. Kesällä valikoima on vähän laajempi, mutta vain suosituimpia lajeja ylipäätään kasvatetaan ruukkuyrteinä.

Itse käytän paljon mm. iisoppia, liperiä eli lipstikkaa ja saksankirveliä. Lipstikkaa olen joskus ruukkuyrttinä nähnyt, iisoppia tai saksankirveliä en koskaan.

Kaikkien näiden sekä kasvattaminen että sadon säilöminen talveksi on todella helppoa. Puhumattakaan sitten vaikkapa sitruunakissanmintusta, yrtti-iisosta tai kuminasta.

Yrtit ovat siitä mukavia hyötykasveja, että niitä voi mainiosti kasvattaa ilman omaa pihaakin, vaikka ikkunalla tai parvekkeella ruukuissa. Jos käytettävissä on muutama neliö maata, oman yrttitarhan perustaminen monivuotisille yrteille on helppoa.

Hyvin suunnitellusta ja hoidetusta yrttitarhasta tulee helposti näyttävä yksityiskohta pihaan ja monen vuoden ilo ja hyöty keittiöön. Eikä ollenkaan vähäpätöinen ole sekään juttu, että itse viljellen saat aina juuri niin luomuja yrttimausteita kuin vain haluat.

 

Yrttitarhan paikka

Millaista kasvupaikkaa yrtit sitten kaipaavat? Tärkeimmät seikat ovat läpäisevä maa ja runsas auringon valo.

Perusta yrttitarha siis pihan aurinkoisimpaan ja kuivimpaan paikkaan. Tasamaalla istutusalueet on syytä nostaa kohopenkeiksi, jotta vesi ei seiso herkkien yrttien juurilla.

Käytön kannalta on hyvä myös huomioida, että tarhasta on helppo kipaista mausteita ruoanlaiton lomassa. Jos mahdollista, yrtit kannattaakin sijoittaa lähelle taloa, grillipaikkaa tai kesäkeittiötä.

Pihan paraatipaikalle

Hyvin hoidettu yrttitarha on myös kaunis katsella. Pienillä yksityiskohdilla voit tehdä siitä koko pihan kaunistuksen.

Mallia tarhan ulkonäköön voit katsella vaikka kivikkoistutuksista. Kivet keräävät lämpöä ja niiden väleihin saadaan lämpimiä ja suojaisia koloja aroille yrteille. Voit hyvin istuttaa sekaan myös kauniisti kukkivia kivikkokasveja.

Korkeuseroilla ja köynnöskasveilla saat vaihtelevuutta ja ilmettä yrttitarhaan. Maan muotoilulla voit helposti luoda pieneenkin tarhaan erilaisia olosuhteita.

Esimerkiksi kumpareen yläosa on aina kuivempi kuin sen alaosa; istuta siis ylimmäksi kuivasta pitäviä yrttejä ja kummun alaosaan hieman kosteampaa maata kaipaavia yrttejä.

Jos pidät yksivuotisista yrteistä, esimerkiksi tillistä, persiljasta tai basilikasta, kannattaa tehdä tarhaan omat osastonsa myös yksivuotisille yrteille. Siihen voit kylvää siemenet vuosittain tai istuttaa kaupan ruukkuyrtin kasvuaan jatkamaan kesän ajaksi.

Yksivuotiset kasvit kaipaavat usein myös ravinteikkaampaa multaa kasvuunsa, joten erilliset osastot ovat siinäkin mielessä suositeltavia. 

Ruukkuun tai lavaan

Voit kasvattaa yrttejä myös ruukuissa. Monivuotisetkin yrtit talvehtivat yleensä ongelmitta, jos käännät ruukun syksyllä kyljelleen ja annat sen kuivua hyvin. Tai sitten voit istuttaa ne vaikka kasvimaan reunaan valeistutukseen talven ajaksi.

Lisää tietoa ruukkukasvatuksesta ja ohjeet altakasteluruukun tekoon löydät täältä.

 

Myös lavatarha soveltuu hienosti yrttien kasvatukseen. Lavakauluksia päällekkäin laittamalla voit vaikka nostaa yrtit pöytätasolle. Tällainen elävä ”yrttipöytä” on todella upea ja käytännöllinen esimerkiksi kesäkeittiön vieressä.

Lavaviljelyyn löydät lisää ohjeita täältä.

 

Yrttitarhan pohjatyöt

Yrttitarhan pohjatyöt kannattaa tehdä huolella. Useimmat yrtit ovat kovin huonoja kilpailemaan rikkakasvien kanssa.

Rikkakasvit hankaloittavat myös sadon käyttöä. Jostain kummallisesta syystä ne rikat löytävät aina sen näköiskumppanin sieltä yrttitarhasta. Juolavehnä asettuu tiukasti ruohosipulin kylkeen ihan väkisin! 

Kasvualustan muokkaaminen

Maa muokataan koko suunnitellun tarhan alalta ja monivuotiset rikkakasvit poistetaan huolella. Pohjamaa kalkitaan tarvittaessa, happamuuden voit selvittää joko teettämällä siitä maa-analyysin tai käyttämällä puutarhaliikkeistä ja apteekeista saatavia ph-liuskoja.

Normaali puutarhamaan happamuus (5,5-6,5) on sopiva lähes kaikille yrteille.

Useimmat yrtit viihtyvät parhaiten läpäisevässä hiekkamaassa, mutta osa pitää ravinteikkaammasta ja multavammasta kasvupaikasta. Kannattaa siis jakaa jo suunnitteluvaiheessa yrttimaa lohkoihin ja miettiä mitä niissä aikoo kasvattaa.

Voit ihan makusi mukaan rakentaa yrttitarhan joko säntilliseksi geometriseksi kuvioksi barokkityyliin, tai sitten kasvattaa yrttejä vaikka perinteisemmin riveissä. Tai tehdä siitä koristeistutusta muistuttavan kokonaisuuden.

Ihan maun mukaan! Mutta älä kuitenkaan unohda huomioida helppoa sadonkorjuuta: yrttien äärelle pitää päästä helposti.

 


Mistä yrtit tarhaan?

Monivuotiset yrtit kannattaa istuttaa taimina.

Syysistutus sopii hyvin varmoille talvehtijoille, kuten esim. ajuruoho tai mäkimeirami. Kun istutat herkemmät keväällä, niin saat ainakin ensimmäisenä vuona myös satoa, jos kasvi ei sitten talvesta hengissä selviäkään.

Taimet voi kasvattaa itse siemenistä tai ostaa valmiita taimia myymälästä. Nykyään taimistoissa on jo melko kattavasti erilaisia yrttien taimia saatavilla. Auringontähden valikoimaan voit tutustua tästä.

Kaupan ruukkuyrttejä voi myös istuttaa maahan, mutta niiden kasvuunlähtö on epävarmempaa. Ruukkuyrtit ovat kasvaneet kasvihuoneiden tasaisessa lämmössä ja usein vesiviljelyssä. Niiden sopeutuminen avomaalle ja normaaliin puutarhamaahan voi olla vaikeaa.

Kaupan yrtit kannattaakin istuttaa ensin ruukkuun sisätiloihin ja ulos vasta, kun ne ovat juurtuneet ja jatkaneet kasvuaan. Näin kasvuolojen ero ei ole liian iso shokki kerralla.

 

Yrttien hoito

Jos tarhan perustustyöt on malttanut tehdä huolella, yrtit eivät juuri hoitoa kaipaa. Kastelua tarvitaan vain pisimpinä hellekausina.

Yrttien jakaminen tulee ajankohtaiseksi, kun kasvi ränsistyy tai kasvu muuten hiipuu. Helposti siemenistä lisättäviä ei kannata ruveta jakamaan, vaan vanhentuneet kasvit on helpompi korvata kokonaan uusilla taimilla.

Lannoitus hoituu kätevimmin ruohosilppukatteella. Se parantaa maan koostumusta samalla, kun antaa ravinteita, lisää kosteutta ja pitää yrtit puhtaina. Jos ruohosilppua ei ole käytettävissä, voit käyttää normaaleja puutarhan lannoitteita.

Kannattaa muistaa, että monet yrtit syödään sellaisenaan, kypsentämättä. Jos käytät lantapohjaisia lannoitteita (esim. kanankakka), kätke ne huolella maahan, älä heittele niitä suoraan kasvin päälle.

Muuten saattaa makuun tulla ikäviä sivujuonteita ? !

 

Suurin työ yrttitarhassa on pitää innokkaasti leviäviä lajeja kurissa korjaamalla satoa ja siirtelemällä siementaimia.

 

Siemenistä leviävien kasvien, kuten saksankirveli, siementaimia nousee eri puolille tarhaa. Rönsyilevät yrtit, kuten mintut, taas valtaavat uutta tilaa muiden kustannuksella.

Pikkuvauvoja voi siirrellä takaisin penkkiin ja ylimääräisiä voi käyttää mausteena.

Yrttitarhan hoitotoimet vuoden mittaan ovat hyvin samanlaiset kuin perennapenkinkin.Siitä voit lukea lisää tästä.

 

 

Nyt vain rohkeasti pihalle tallustelemaan ja suunnittelemaan yrttitarhan paikkaa!

 

Kommentoi helposti Facebook profiililla!

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: