Puutarhablogi yrittäjyyden, kasvien ja luonnonmukaisuuden näkökulmista

Jaa tästä hyvät jutut kavereillekin!

Tästä se alkaa, ihan ikioma ja upouusi puutarhablogi!

Tämä blogi ei ole ihan tavanomainen puutarhablogi. Tulen kyllä kertomaan täällä paljon omista kokemuksistani, mutta pääpaino tässä blogissa ei ole minussa vaan sinussa!

 

Tavoitteeni on auttaa sinua nauttimaan omasta pihastasi enemmän. Haluan neuvoa sinua käytännön puutarhatöissä, antaa uusia näkökulmia ja olla mukanasi niin puutarhan iloissa kuin suruissakin.

Taustalla on toki omat kokemukseni niin puutarhaharrastajana kuin puutarha-alan ammattilaisenakin. Mutta tämä puutarhablogi ei ole pihapäiväkirja eikä puutarha-albumi omasta pihastani.

Jokainen artikkeli, jonka tänne kirjoitan, on tarkoitettu sinulle hyödyksi ja iloksi. Tavoitteeni on tarjota sinulle vinkkejä, neuvoja ja oivalluksia omien kokemusteni ja oppieni kautta. 

 

Puutarhablogin 3 näkökulmaa

1.Puutarhayrittäjyys

Olen ollut puutarhayrittäjä vuodesta 2005. Monenlaista olen näinä vuosina oppinut ja kokenut.

Puutarha-ala on monella tavalla poikkeava toimiala yrittää. Kausiluonteisuus, sääriippuvuus, elävien tuotteiden arvaamattomuus ja yhteistyö luonnon kanssa ovat mm. niitä teemoja, joita haluan tässä blogissa käsitellä ja pohtia myös ammatilliselta kannalta.

Jos haaveilet puutarhasta ammattina tai ehkä jopa suunnittelet sen tiimoille yritystoimintaa, kannattaa ehdottomasti seurata tätä puutarhablogia. Tulen kertomaan sinulle monta ihmeellistä asiaa, jotka hämmästyttää ja kummastuttaa pientä ammattilaista ja yrittäjää  😉 !

Voit lukea lisää omasta yrittäjäksi päätymisestäni täältä.

 

2. Kasvitiede ja biologia

Aikoinaan puutarhuriopiskelujen alkutaipaleella meille annettiin lista. Lähes 1000 kasvia, jotka pitäisi koulutuksen aikana oppia tunnistamaan ja nimeämään sekä suomalaisella että tieteellisellä nimellä.

Urakka tuntui lähes mahdottomalta.

Mutta jossain vaiheessa opiskeluja tapahtui jotain ihmeellistä… Aloin erottaa kasveissa selviä persoonallisuuspiirteitä. Ihan kuin ihmisissä erottaa sen kummemmin edes asiaa ajattelematta esimerkiksi tukan värin, pukeutumistyylin, hauskan naurun tai surumieliset silmät.

Se oli todella mahtava tunne!  Melkein kuin olisi saanut jonkin uuden aistin!

Sen jälkeen luonnossa ja pihoissa liikkuessa ei mikään ole ollut entisellään. Nurmikko ei ole enää koskaan vain nurmikko, metsä ei ole vain metsä tai niitty ei ole vain niitty.

Eikä se siihen jäänyt! Kun opin tunnistamaan kasvit, myös niiden muut erityisominaisuudet alkoivat kummasti jäädä päähän paremmin.

Yhtäkkiä ympäristö olikin täynnä ”vihreitä viestittäjiä”, ystäviä, jotka kertovat voinnillaan, olemuksellaan ja paikan valinnallaan huimasti tietoa ympäristöstä. Sääoloista, maaperästä, tuholaisista ja saamastaan hoidosta. 

Tämä kokemus on ollut todella mullistava oman puutarhailuni kannalta. Kasvit eivät enää ole olleet tuntemattomia, hankalasti tulkittavia ja ennustettavia, vaan hyviä ystäviä. Joiden kanssa haluaa tehdä yhteistyötä, ei suinkaan taistella niitä vastaan. Myös ne, joita en ole pihaani itse kutsunut!

 

3. Pihanhoidon helpottaminen luonnonmukaisuuden avulla

Jokainen puutarha on aina osa sitä ympäröivää luontoa. Riippumatta siitä, onko se pieni vai suuri, sijaitseeko keskellä kaupunkia vai maalla, onko se metsien vai kerrostalojen ympäröimä.

Se ”oma” piha on vain läntti maata siinä ympäröivän luonnon keskellä, jonka olemme saaneet hetkeksi lainaan muokataksemme sitä mieleiseksi.

Meillä on tietysti lupa muokata sitä mieluisemmaksi, ottaa siitä satoa ja hyödyntää siitä eri tavoin, mutta on tärkeää muistaa, että se on meillä kuitenkin vain lainassa.

Jos lainaat ystävältä sähkövatkainta, pyrit varmasti pitämään sen ehjänä ja palauttamaan hyvässä kunnossa? Et varmastikaan ryhdy lainakonetta maalailemaan mieluisemman väriseksi, irrottamaan siitä itsellesi tarpeettomia osia tai myy sitä muille?

Sama juttu on sen pihankin kanssa. Meillä on velvollisuus pitää sitä hyvässä kunnossa niin, että voimme palauttaa sen entisenlaisena ja käyttökelpoisena takaisin.

Tätä on luonnonmukainen pihanhoito, jota myös ekologiseksi kutsutaan. 

Se on luonnon mukailua, matkimista ja mallin ottamista. Kaikkein kivointahan siinä on, että se on myös kaikista helpoin ja vaivattomin tapa ylläpitää ja hoitaa sitä pihaa.

On toivotonta taistella luontoa vastaan, paljon mukavampaa on tehdä sen kanssa yhteistyötä!


Tässä siis tiivistettynä se, millaisista asioista saat tästä puutarhablogista lukea.

Ilolla otan myös vastaan kommentteja, ideoita ja kysymyksiä blogien aiheista. Ammattilaisena sitä aina välillä unohtuu millaista oli olla aloittelija. Muistuta rohkeasti!


Tämän puutarhablogin lisäksi kirjoitan viikoittain ajankohtaisista puutarha-asioista myös Auringontähden Pihakirjeessä. Jokainen Pihakirjeen tilaaja on samalla myös Auringontähden VIP-jäsen ja saa käyttöönsä mm.

  • ilmaisia verkkokursseja
  • Kirjaston, jossa on kasvava valikoima erilaisia e-kirjoja sekä linkkejä ja työkaluja, jotka olen hyödyllisiksi todennut
  • henkilökohtaisen puutarhurin vain sähköpostin päähän!

Voit tilata Pihakirjeen alla olevasta linkistä ja pääset nauttimaan kaikista eduista samantien!

 

Kommentoi helposti Facebook profiililla!

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: