Kesäjuhlat tulossa? Näin saat pihan juhlakuntoon nopeasti!

Jaa tästä hyvät jutut kavereillekin!

Viikko aikaa juhliin ja piha näyttää viidakoituneelta romukaupalta?

Keväällä olo oli vielä niin toiveikas. Oli hyvät suunnitelmat ja väljä aikataulu sen toteuttamiseen. Miten se aika näin hurahtikaan?! Mitä ihmettä tässä nyt enää ehtii!?

Ei hätää, näillä vinkeillä saat pihan juhlakuntoon nopeasti!

”Ai, täälläkö ne pihajuhlat oli”

1. Rajaa juhla-alue valmiiksi

Tosiasia on, että juhlavieraat pysyvät yleensä melko pienellä alueella. Siinä pöydän ja juhlakalun ympärillä. Älä siis koita saada koko pihaa siistiksi, vaan mieti etukäteen alue, jolla porukan on tarkoitus pysyä.

Sen on hyvä olla lähellä sisääntuloa, etenkin jos tarjoilut ovat sisällä. Ja tietysti sopivan kokoinen, että porukka kivasti mahtuu. Olisi hyvä, jos alueella olisi sekä varjoa että aurinkoa. Keskipäivän porotus on monille liikaa. Toisaalta etenkin alkukesästä aurinkoiset paikat houkuttaa meitä pitkän talven valkaisemia! Tärkeää on myös, että tulijat pääsevät kätevästi suoraan alueelle. Kulkematta minkään romuvaraston tai leikkaamattoman ruusupuskan ohi!

Miten saat sitten porukan pysymään haluamallasi alueella? Rajaa se! Me ihmiset olemme siitä aika jänniä, että emme halua ”karata laitumelta”, jos sen rajat vain jotenkin meille hahmottuvat.

Käytä alueen rajaamiseen esim. kukkaruukkuja, istutuslaatikoita, penkkejä tai tuoleja, jotka luontevasti houkuttelevat pysymään rajan sillä puolella, jolla sinä haluat.

 

2. Tuo kalusteet sisältä

Tarvitaanko istuimia vai onko porukka niin pikavisiitillä, että seisomapaikat riittää? Tarjoiletko sormisyötävää, vai pitäisikö ihmisille olla ihan pöytäpaikkoja ruokailua varten? Muista myös lapset, jos heitä on juhlaan odotettavissa!

Voit mainiosti tuoda huonekaluja pihalle sisältä, se on suorastaan trendikästä perhejuhlissa. Ei haittaa mitään, jos tuolit on eriparisia tai pöytä hieman vinossa (varmista kuitenkin, ettei se keiku!).

Jos ei omissa varastoissa ole istuimia riittävästi, voisitko ehkä lainata naapureilta? On ihan turha on käyttää rahaa erikseen pihakalusteisiin, jos et niitä nyt muuten arvele tarvitsevasi.

Ja kyllä ne sisältä tuodut ruokapöydän tuolit on aina nätimmät kuin jotkut hätäpäissään ostetut halvat muovituolit!

Eräissä juhlissa pihan juhlakalu istuskeli komeasti sisältä tuodussa kiikkutuolissa, jonka alla oli kirpparilta parilla eurolla hankittu räsymatto. Ihastuttava idea!

 

Tarjoilut kannattaa sijoittaa sisätiloihin, jos mahdollista. Ulkona niiden suojaaminen sateelta, tuulelta ja kärpäsiltä on melko vaativa tehtävä. Erilaiset juhlapaviljongit on tietty ihan kivoja, mutta niiden pystytys vie aikaa. Ja ne maksavat. Jos varjoa ei muuten ole tarjolla, hanki edullinen pop-up-katos tai ideoi purjekatos kankailla.

Suomalaiset viihtyvät kyllä ihan avotaivaan alla, jos keli on hyvä. Ja jos ei ole, he tulevat joka tapauksessa sisälle. Oikeasti, ei kukaan halua seisoskella vieri vieressä missään teltassa, kun ulkopuolella sataa kaatamalla!

 

3. Siivoa sotkut piiloon

Se mikä ei näy, unohda. Ei sitä näe vieraatkaan. On ihan turha murehtia jotain puolikuollutta puskaa pihan perillä tai kitkemätöntä kasvimaata, jos et aio vieraitasi sinne taluttaa niitä ihailemaan.

  • Siivoa pois silmistä lapiot, haravat, ruohonleikkurit, multasäkit, lumikolat.
  • Sulje varastojen ovet. (Tämä muuten unohtuu yllättävän usein, jos normaalisti ovia pidetään auki kesällä, kuten meillä tehdään!)
  • Se sotku, mitä et voi siirtää, koita kätkeä näkymättömiin.

Vihreät kevytpeitteet ovat yllättävän hyviä tässä! Ne häviävät hyvin maastoon ja siistivät kokonaisnäkymän.Vaikka sinä tiedät, että siellä ne romut tai silppuamista odottavat risut edelleen on, vieraasi eivät tiedä. Heidän silmissään siellä on vain jokin siististi peitelty projekti odottamassa ja he ajattelevat, että onpas nämä ahkeria, aina joku projekti käynnissä 😎!

 

4. Leikkaa ja rajaa

 

Kaikista nopein keino tehdä siistin näköistä on puhdas ja siisti ”lattia”! Tämä pätee myös ulkona.

Eli leikkaa nurmikko leikkurilla ja siisti reunat, talon seinustat, kulkuväylät ja muut alueet ruohotrimmerillä.

Luo leikkaamalla istutuksille selkeät rajaukset. Vaikka kukkapenkki näyttäisi kuinka sotkuiselta rikkaruohoineen, selkeä rajaus tekee siitä heti paljon siistimmän näköisen.

  • Jos ruoho oli jo pitkää ja kasaantuu kököiksi, ne kannattaa haravoida pois. Muuten värjäävä mössö kulkeutuu vieraiden jaloissa sisälle asti.
  • Jos nurmi on sammaloitunut, vältä voimakasta haravointia. Se nostaa herkästi sammaleet ylös ja sitten vasta ankealta näyttääkin.
  • Jos nurmikolla on isoja paljaita laikkuja tai se muuten on kovin epäsiistin näköinen, koita peittää tällainen alue vaikka kukkaruukkujen, pöytien tai vaikka penkin alle.

 

5. Somista juhla-alue

Kukat on aina nättejä ja vetävät katsetta puoleensa! Käytä mielikuvitustasi ja somista kukilla ja kasveilla se epäsiisteys, jota et piiloon saa. 

Tilataiteen ja romun raja on kuin veteen piirretty viiva!

Käytä isoja ruukkuja erityisesti alueen reunoilla. Ne toimivat hyvänä rajauksena alueelle.

Amppelit terassilla, parvekkeella, räystäillä ja ikkunoilla, tai ihan vain puiden oksilla luovat hoidettua ja huoliteltua tunnelmaa. Helpointa on ostaa valmiita muoviamppeleita, mutta yhtä hyvin voit käyttää muitakin ripustettavia astioita.

Jos sinulla on isoja huonekasveja, tuo ne juhlapäiväksi pihalle. Isokokoinen jukkapalmu, viirivehka, anopinkieli, palmuvehka, limoviikuna tai aralia luovat oleskelualueelle viidakkomaista tunnelmaa nopeasti.

Voit myös kerätä luonnonkukista kimppuja, eikä se koivukaan ole vain koulun päättäjäiskoristeeksi varattu!

Valmiista lavakauluksista rakennat nopeasti näyttävän kukkalaatikon, kun pinoat niitä useamman päällekkäin. Täytä laatikko jollain nopealla, esim. avaamattomilla multasäkeillä, pahvilaatikoilla (suojaa muovilla vettymiseltä!) tai isoilla kivillä. Peitä täyteaineet muovilla ja lisää pintaan multaa 10-20 cm.

Osta silmää miellyttävä valikoima 3-4 erilaista kesäkukkaa ja istuta laatikko täyteen. Unohda istutustiheysohjeet, sillä tarkoitus on tehdä kerralla valmiin näköistä.

Voit myös halutessasi tehdä nopean pikakukkapenkin nurmikolle.

  1. Leikkaa nurmi lyhyeksi
  2. Levitä siihen paksu kerros sanomalehtiä
  3. Jos sinulla on esim. lavakauluksia, tiiliä tai isoja kiviä, voit rajata niillä alueen. Asettele ne sanomalehden päälle niin, että lehden reuna peittyy niiden alle. Rajaus ei ole kuitenkaan välttämätön.
  4. Kaada sanomalehtien päälle reilusti multaa. (Määrä riippuu mahdollisista reunuksista, mutta vähintään tuollainen 20 cm olisi hyvä määrä.)
  5. Osta nättejä, jo kukassa olevia kesäkukkia ja istuta penkki täyteen niitä.
  6. Kastele ja kaunis kukkapenkkisi on valmis!

Jos aikomuksesi on purkaa pikapenkki juhlien jälkeen, tee se esim. pressun tai muovin päälle. Silloin se on helppo siivota pois.

Jos taas arvelet, että penkki voisi pysyäkin siinä, peitä pohja jollain maatuvalla, kuten sanomalehdillä. Nurmi alta kuolee 1-2 kesässä, jolloin käytettävissäsi on syvempi kasvualusta. 

Voit sitten istuttaa siihen myös monivuotisia kasveja, pensaita, perennoja, yrttejä jne.

Jos haluat luoda mielikuvaa innokkaasta kotitarveviljelijästä, voit myös istuttaa pikapenkkiin tai lavakaulustorniin kaupan valmiita ruukkusalaatteja ja yrttejä!

 

Näillä konsteilla saat varmasti vieraasi ihastumaan pihaasi ja juhlatunnelma on taattu!

 

 

Kommentoi helposti Facebook profiililla!

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: