Mitä sinulle tulee mieleen sanasta pihasuunnitelma? Voiko sellaista tehdä ollenkaan tavallinen pihanomistaja itse, vai onko se aina vaativaa ammattilaisen työtä?

Ammattilaisella teetetty keskikokoisen omakotitalon pihasuunnitelma voi maksaa yli 1000 euroa. 

Rakentaminen ja remontointi on kallista touhua, joten on aika luonnollista miettiä pihan suhteen, kannattaako investointi? Onko se hintansa väärti?

Mitä se pihasuunnitelma oikeastaan sisältää? Mitä pitää tietää, jos sellaisen haluaa tehdä ihan itse?

 

Pihasuunnittelu helposti

 

Mitä pihasuunnittelu on?

Kun opiskelin puutarhuriksi, valitsin opintoihini valinnaisena osana ”Viherrakentamisen kasvien käytön”. Siis pihasuunnittelun, luulin.

Heti opintojen aluksi meille kuitenkin painotettiin, että tämän osan suorittaminen EI tee meistä ammattitaitoisia pihasuunnittelijoita. Me opimme kyllä tekemään ISTUTUSSUUNNITELMAN, mutta pihasuunnittelu on sitten ihan eri juttu.

Olen ehkä hieman liiankin tarkka näistä normeista :).

Pitkän aikaa valmistumiseni jälkeen kieltäydyin tekemästä mitään pihasuunnitelmia, vaikka minulta niitä usein pyydettiinkin. Enhän ollut sellaiseen pätevä.

Siitä huolimatta, että sain tuosta osiosta kiitettävän arvosanan.

Opinnäytetyönä tein kokonaissuunnitelman muutaman tuhannen neliön ranta-alueelle. Haastava sekä olosuhteiltaan että omistajan esittämiltä toiveilta.

Sain suunnitelmastani arvioijalta kehuvia kommentteja, kuten 

”Huolella paneuduttu alueen erityispiirteisiin”

”Kasvivalinnat onnistuneita.”

”Selostus ja perustelut selkeät”

”Hieno työ!”

 

Pihasuunnitelmalla ja istutussuunnitelmalla on kuitenkin oikeasti iso ero.


Pihasuunnitelman ja istutussuunnitelman ero

Ero on vähän sama kuin sisustussuunnitelmalla ja rakennussuunnitelmalla.

Istutussuunnitelmassa keskitytään kasveihin. Mitä kasveja, mihin ja miten paljon. Usein mukana on myös ohjeita maan muokkaukseen/muotoiluun, istutusohjeita tai esimerkiksi leikkausohjeita.

Pihasuunnitelma taas sisältää niiden kasvien lisäksi myös pihan rakennesuunnitelmat.

Miten johdetaan sadevedet, miten asennetaan valot, miten perustetaan kulkuväylät, parkkipaikat yms. Jopa piharakennuksien rakennusohjeet voivat kuulua pihasuunnitelmaan.

Oikean, koko pihaa koskevan pihasuunnitelman tekeminen edellyttää siis paljon teknistä osaamista pihan rakenteista, kantavuuksista, materiaaleista yms. 

Vuosien varrella olen kuitenkin huomannut, että pihasuunnittelusta puhuttaessa tarkoitetaankin usein käytännössä juuri istutussuunnitelmaa. Etenkin, jos kyseessä on vanhan pihan muutostyö.

Rakenteiden merkitystä ei toki pihalla pidä aliarvioida. Toimivuuden, ja jopa pihan turvallisuuden, kannalta ne on tärkeää tehdä oikein. 

Jos sinun suunnittelutarpeesi kuitenkin liittyvät pääosin pihan kasvillisuuteen, pystyt mainiosti tekemään suunnitelmat ihan itsekin. Kunhan muistat huomioida 4 tärkeää seikkaa.

 

Aloittelijan pihanhoitokurssi

Helppoa pihasuunnittelua

Nämä termit ovat minusta hieman harhaanjohtavia. Selkeämpää olisi varmasti puhua pihan rakennussuunnitelmasta ja pihan kasvisuunnitelmasta. 

Pihan istutusten ja perustoimintojen suunnittelu onnistuu, vaikka et omaisi loistavaa piirtämiskykyä tai ilmiömäistä kasvituntemusta.

Hieman asioiden äärelle pysähtymistä ja pohtimista tarvitaan, mutta sitä joudut tekemään myös silloin, jos teetät suunnitelman ammattilaisella. Ei hänkään osaa ajatuksiasi lukea  😉 

Vaikka loppujen lopuksi päättäisit käyttää ammattilaisen apua joko suunnitteluun tai toteutukseen, suosittelen lämpimästi käymään nämä neljä vaihetta läpi ihan itse.

Silloin mahdollisuutesi saada juuri sinulle sopiva piha paranevat huomattavasti.

Kun teet pihan perussuunnitelman itse, voit teettää ammattilaisella vain osasuunnitelmia niistä osa-alueista, joihin tarvitaan enemmän osaamista. Näin voit säästää pitkän pennin!


1. Kartoita tavoitteesi ja mahdollisuutesi

Pihan merkitys sinulle

Mieti, onko piha sinulle vain oman talon kylkiäinen. Et erityisemmin juuri omaa pihaa kaivannut, mutta siinä se tuli talon mukana?

Mieti, haluatko käyttää pihaa ympäri vuoden. Vai vietätkö ehkä kesät mökillä, ja kotona käydään kesäisin vain murehtimassa nopeaa nurmikon kasvua tai perennapenkin rikkaruohottumista? 

Vai onko sinulle juuri oma piha se isoin juttu koko asumisvalinnassasi? Haaveiletko kasvimaasta, nautitko kasvien kanssa puuhailusta, onko luonto sinulle tarkeä?

Ota nämä asiat huomioon myös suunnittelussa. Jos olet paljon poissa kesäisin, on turha panostaa upeaan kukkaloistoon tai hyötytarhoihin. 

Jos pihan hoito ei ole lempipuuhiasi, suunnittele se mahdollisimman pitkälle hoidotta siistinä pysyväksi.

Jos taas puutarhanhoito on sinulle rakas harrastus, voit suunnitella pihaasi vaativampia ja enemmän hoitoa kaipaavia juttuja.

Taloudelliset seikat

Mieti, miten paljon olet valmis laittamaan rahaa pihan rakentamiseen. Työ maksaa paljon, joten isoja koneita tai massiivisia maansiirtoja vaativat asiat tulevat aina kalliiksi.

Samoin materiaaleihin voit saada uppoamaan tuhansia, tai päästä kympeillä. Valinnoistasi riippuen.

Kasvit eivät useinkaan näyttele budjetissa sitä isointa osaa, mutta toki niihinkin saa uppoamaan ainakin isommalla pihalla tuhansia euroja.

Erityisesti puissa ja pensaissa on helppo säästää kärsivällisyydellä; pienet taimet ovat halvempia.

Kannattaa myös hyödyntää mahdollisimman paljon pihassa jo valmiiksi olevia elementtejä: puita, kiviä, kalliota jne.

Fyysiset seikat

Mieti, miten paljon aikaa ja voimia haluat pihasi hoitoon käyttää. Voit vähentää työn määrää monin teknisin ratkaisuin ja apuvoimalla, mutta kaikkein helpoimmin omilla valinnoillasi.

Puu- ja pensasistutukset vaativat vähemmän työtä kuin perennapenkit. Perennoissa taas isot yhtenäiset istutukset ovat helpompia kuin vaikkapa pieniä somia kukkia täynnä oleva kivikkopenkki.

Kun suunnittelet pihan mahdollisimman luonnonmukaiseksi, se on helpompi myös hoitaa. Mitä enemmän sen haluat eroavan ympäröivästä luonnosta, sitä enemmän se teettää sinulla töitä.

Lue lisää luonnonmukaisen pihan eduista tästä.

Ympäristö

Pihan suunnittelua ei voi tehdä ympäristöstä irrallaan. On otettava huomioon kasvuvyöhyke, ilmansuunnat, paikallinen pienilmasto, maan laatu jne.

Mieti, millainen maaperä tontilla on. Onko se tasaista savimaata, herkästi kuivuvaa hiekkamaata tai ehkä suurimmaksi osaksi kalliota? Häviääkö vesi rankan sateen jälkeen ja mihin se häviää?

Tutki myös olemassa olevaa kasvillisuutta. Se kertoo sinulle paljon pihan kasvuoloista. 

Mieti, voisiko pihan kasvillisuus koostua jo siellä olevista luonnonkasveista. Kaikkea ei tarvitse, eikä kannata, vaihtaa jalompiin puutarhakasveihin.

Ota huomioon myös tontilla olevat rakennukset. Se, mikä on upeaa vanhan torpan pihalla ei välttämättä näytä hyvältä modernin kivitalon puutarhassa.

Myös sinne naapurin puolelle kannattaa kurkata. Vaikka sinulle pihasi on kaiken keskiössä, muille se kuitenkin näyttäytyy aina osana laajempaa kokonaisuutta.

Lue lisää:

Vihreät viestittäjät

Maa-analyysi – miten se tehdään ja mitä se kertoo?

Kasvupaikka – mitä merkitystä sillä on ja mitä siitä pitäisi tietää?

Mikä kasvi se tuolta maasta oikein nousee?

 

2. Suunnitelmien hahmottelu asemakaavapiirrokseen

Seuraavaan vaiheeseen tarvitset tontin asemakaavapiirroksen. Siis sellaisen ilmakuvapiirroksen, jossa näkyy koko tontti rakennuksineen. Jos sinulla ei sellaista ole, tee se itse.

Täydennä asemapiirrokseen tarvittaessa kulkuväylät ja muut rakenteet, joita siinä ei vielä näy. Mittaa ja piirrä paperille myös jo olemassa olevat istutukset, puut, pensaat ja muut elementit, jotka pihalle tulevat jäämään jatkossakin.

Hahmottele tähän asemapiirrokseen suunnitelman ”suuret linjat”:

  • Oleskelupaikka (mahdollisine rakenteineen)
  • Leikkipaikka
  • Kulkureitit (niin kävelijöille kuin kulkuvälineillekin)
  • Roska-astia, komposti, pyykin kuivaus/tomutus yms. arkisten pihapuuhien sijainnit
  • Istutusalueet (niin pensasistutukset kuin kasvimaatkin)

Jos osaat piirtää ja nautit siitä, voit tehdä tästä piirroksesta hyvinkin tarkan.

Voit tehdä erillisiä asemapiirroksia isommassa mittakaavassa yksityiskohdista, kuten perennapenkeistä. Voit suunnitella valaistusta, kulkureittien pinnoituksia yms.

Mutta jos piirtäminen on sinulle hankalaa ja ikävää hommaa, hieman ylimalkaisempikin piirros riittää ihan hyvin. Kunhan itse hahmotat pihan kokonaisuutena, josta löytyy tilat kaikelle sille, mitä sinne haluat.

 

3. Yksityiskohtien suunnittelu valokuvien avulla

Ota kuvia eri kulmista suunniteltavasta alueesta. Erityisesti juuri niistä kulmista, joista aluetta yleensä katsellaan.

Voit muuttaa nämä valokuvat piirrospohjiksi kahdella tavalla:

  1. Tulosta kuva. Jäljennä kuvasta säilytettävät elementit läpi piirtäen pergamiinille (tai oikealle kuultopaperille).
  2. Käytä kuvankäsittelyohjelmaa, jolla muokkaat kuvan ääriviivapiirrokseksi.

Tällaiselle piirroskuvalle voit helposti hahmotella erilaisia ideoitasi ja näet saman tien, miten ne olemassa olevaan maisemaan istuisivat.

Näissä kuvissa on pohjana valokuva tontin sisääntulosta.

Piirrospohjaan on piirretty talo, isot, säilytettävät puut, vastapäinen kerrostalo yms. Valokuvasta läpi piirtäessä itse asiassa huomaa yllättävän hyvin niitä suunnitelmallekin oleellisia asioita.

Helppoa pihasuunnittelua valokuvasta
Villi, niittysuunnitelma.
Helppoa pihasuunnittelua valokuvan avulla
Geometrinen suunnitelma ja oleskelualue.
Helppoa pihasuunnittelua valokuvasta
Tiheä koristekasvi-istutus perennoista ja pensaista (tätä lähdettiin jatkosuunnittelemaan)

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Siirrä suunnitelmat pihalle

Seuraavassa vaiheessa kannattaa sitten mallata suunnitelmiaan pihalla, oikeassa ympäristössä. 

Käytä hyväksesi naruja ja lautoja. Tai piirrä muotoja hiekalla tai muulla maasta erottuvalla aineella. 

Tämän vaiheen tarpeellisuus riippuu paljon itsestäsi. Jotkut hahmottavat suunnitelmat piirtäessäkin mainiosti kolmiuloitteisena, toisille se on vaikeampaa.

Itselläni tämä oikeassa ympäristössä apuvälineiden avulla tapahtuva suunnitelmien mielikuvitteleminen on ennaltaehkäissyt monta mittakaavavirhettä.

Siinä on huomannut, että nyt on tulossa puu liian lähelle rakennusta. Tai tajunnut, että suunniteltu perennapenkin paikka jääkin pahasti ison puun varjoon. Näitä asioita ei pöydän ääressä suunnitellessa aina huomaa. 

 

Entäs sitten ne kasvivalinnat? Niihin löydät vinkkejä mm. näistä artikkeleista:

Kotimainen vai ulkomainen – onko taimen alkuperällä väliä?

Oikea kasvi oikeaan paikkaan

 

Jos kasvien valinta tuottaa sinulle hankaluuksia, suosittelen lämpimästi tutustumaan Auringontähden Oma kasvisuunnitelma -palveluun.

Se on edullinen, nopea ja helposti tilattava palvelu, josta saat haluamallesi paikalle ammattilaisen suunnitelman kasveista. Siinä laajuudessa kuin sinä haluat, pelkästä ostoslistasta aina istutuspiirroksiin ja hoito-ohjeisiin asti.

Tutustu palveluun tästä.

Jos kaipaat lisäoppia pihan suunnitteluun, sitä käydään läpi perusteellisemmin myös Iloisen Puutarhan kurssilla ”Oikea kasvi oikeaan paikkaan”.

Voit tutustua kurssiin tarkemmin klikkaamalla tuosta alta:

puutarhakoulutusta verkossa

Kommentoi helposti Facebook profiililla!