Elo-syyskuu on monivuotisten kasvien parasta istutusaikaa. 

Kasvien kasvu kääntyy jo juuriston puolelle näin kesän loppupuolella, joten juurtuminen on nopeampaa kuin keväällä tai keskikesällä. Pidemmät yöt viilentävät ilmaa ja yökosteus helpottaa kastelua. 

Astiataimien istutuksia voit jatkaa pitkälle syksyyn, niin pitkään kuin saat vain kuopan kaivettua.

Taimien juurtuminenkaan ei ole välttämätöntä ennen talvea. Joka tapauksessa syysistutukset saavat keväällä selvän varaslähdön kasvuun kevätistutuksiin verrattuna.

Mutta ennenkuin säntäät taimiostoksille, kannattaa tehdä suunnitelma.

Laaja pihasuunnitelma on vaativa kokonaisuus, johon kaivataan usein ihan ammattilaisen apua. Mutta kevyempi istutussuunnitelma onnistuu kyllä aloittelijaltakin.

Näitä ohjeita seuraamalla saat juuri toiveidesi mukaisen istutuksen oli kyse sitten perennapenkistä, raja-aidanteesta tai vaikkapa kokonaisen pihan istutuksista.

 

Pihasuunnittelu helposti


Pihasuunnitelman ja istutussuunnitelman ero

Nämä termit menevät usein maallikolla sekaisin. Niissä on kuitenkin selkeä ero.

Istutussuunnitelmassa keskitytään niihin kasveihin.

 • Mitkä kasvit sopivat ko. kasvupaikkaan ja tarkoitukseen
 • Miten paljon taimia tarvitaan suunnitellulle alueelle
 • Miten kasvit sijoitetaan suunnitellulle alueelle

Jos teetät istutussuunnitelman ammattilaisella, saat toiveidesi ja tarpeidesi mukaan myös ohjeita maan muokkaukseen/muotoiluun, istutusohjeita tai esimerkiksi leikkausohjeita.

Pihasuunnitelma taas sisältää niiden kasvien lisäksi myös pihan rakennesuunnitelmat.

 • Miten johdetaan sadevedet (sisältäen myös maan muotoilun)
 • Miten ja mihin asennetaan esim. valoja
 • Miten perustetaan kulkuväylät, parkkipaikat yms. rakenteet
 • Jopa piharakennuksien rakennusohjeet voivat kuulua pihasuunnitelmaan.

Oikean, koko pihaa koskevan pihasuunnitelman tekeminen edellyttää siis paljon teknistä osaamista pihan rakenteista, kantavuuksista, materiaaleista yms. 

Hyvin usein pihasuunnittelusta puhuttaessa tarkoitetaan kuitenkin käytännössä juuri istutussuunnitelmaa. Etenkin, jos kyseessä on vanhan pihan muutostyö.

Rakenteiden merkitystä ei toki pihalla pidä aliarvioida. Toimivuuden, ja jopa pihan turvallisuuden, kannalta ne on tärkeää tehdä oikein. 

Jos sinun suunnittelutarpeesi kuitenkin liittyvät pääosin pihan kasvillisuuteen, pystyt mainiosti tekemään suunnitelmat ihan itsekin. 

 

Helppoa pihasuunnittelua

Istutuksen suunnittelu on oikeasti hauskaa ja helppoa puuhaa!

Se onnistuu, vaikka et omaisi loistavaa piirtämiskykyä tai ilmiömäistä kasvituntemusta.

Hieman asioiden äärelle pysähtymistä ja pohtimista tarvitaan, mutta sitä joudut tekemään myös silloin, jos teetät suunnitelman ammattilaisella. Eihän hänkään osaa ajatuksiasi lukea  😉 !

Vaikka loppujen lopuksi päättäisit käyttää ammattilaisen apua joko suunnitteluun tai toteutukseen, suosittelen lämpimästi käymään nämä seuraavat neljä vaihetta läpi etukäteen.

Silloin mahdollisuutesi saada juuri sinulle sopiva ja toiveesi täyttävä piha paranevat huomattavasti.

Kun teet pihan perussuunnitelman itse, voit myös teettää ammattilaisella vain osasuunnitelmia niistä osa-alueista, joihin tarvitaan enemmän osaamista. Näin voit säästää pitkän pennin!


Pihan suunnittelun neljä vaihetta:

1. Kartoita tavoitteesi ja mahdollisuutesi

Pihan merkitys sinulle

Onko piha sinulle vain oman talon kylkiäinen? Et ehkä edes erityisemmin omaa pihaa kaivannut, mutta siinä se tuli talon mukana?

Haluatko käyttää pihaa ympäri vuoden? Vai vietätkö ehkä kesät mökillä, ja kotona käydään kesäisin vain murehtimassa nopeaa nurmikon kasvua tai perennapenkin rikkaruohottumista? 

Vai onko sinulle juuri oma piha se isoin juttu koko asumisvalinnassasi? Haaveiletko kasvimaasta, nautitko kasvien kanssa puuhailusta, onko luonto sinulle tarkeä?

Ota nämä asiat huomioon suunnittelussa. Jos olet paljon poissa kesäisin, on turha panostaa upeaan kukkaloistoon tai hyötytarhoihin. 

Jos pihan hoito ei ole lempipuuhiasi, suunnittele se mahdollisimman pitkälle hoidotta siistinä pysyväksi.

Jos taas puutarhanhoito on sinulle rakas harrastus, voit suunnitella pihaasi vaativampia ja enemmän hoitoa kaipaavia juttuja.

Nämä seikat on hyvä ottaa huomioon myös yksittäisen istutuksen suunnittelussa.

 

Taloudelliset seikat

Miten paljon olet valmis laittamaan rahaa pihan rakentamiseen? Työ maksaa paljon, joten isoja koneita tai massiivisia maansiirtoja vaativat asiat tulevat aina kalliiksi.

Samoin materiaaleihin voit saada uppoamaan tuhansia, tai päästä kympeillä. Valinnoistasi riippuen.

Kasvit eivät useinkaan näyttele budjetissa sitä isointa osaa, mutta toki niihinkin saa uppoamaan ainakin isommalla pihalla tuhansia euroja.

Erityisesti puissa ja pensaissa on helppo säästää kärsivällisyydellä; pienet taimet ovat halvempia.

Kannattaa myös hyödyntää mahdollisimman paljon pihassa jo valmiiksi olevia elementtejä: puita, kiviä, kalliota jne.

 

oma jaksamisesi

Miten paljon aikaa ja voimia haluat pihasi hoitoon käyttää? Voit vähentää työn määrää monin teknisin ratkaisuin ja apuvoimalla, mutta kaikkein helpoimmin omilla valinnoillasi.

Puu- ja pensasistutukset vaativat vähemmän työtä kuin perennapenkit. Perennoissa taas isot yhtenäiset istutukset ovat helpompia kuin vaikkapa pieniä somia kukkia täynnä oleva kivikkopenkki.

Kun suunnittelet pihan mahdollisimman luonnonmukaiseksi, se on helpompi myös hoitaa. Mitä enemmän sen haluat eroavan ympäröivästä luonnosta, sitä enemmän se teettää sinulla töitä.

Lue lisää luonnonmukaisen pihan eduista tästä.

 

Ympäristö

Pihan suunnittelua ei voi tehdä ympäristöstä irrallaan. On otettava huomioon kasvuvyöhyke, ilmansuunnat, paikallinen pienilmasto, maan laatu jne.

Tiedätkö, millainen maaperä tontilla on? Onko se tasaista savimaata, herkästi kuivuvaa hiekkamaata tai ehkä suurimmaksi osaksi kalliota? Häviääkö vesi rankan sateen jälkeen ja mihin se häviää?

Tutki myös olemassa olevaa kasvillisuutta. Se kertoo sinulle paljon pihan kasvuoloista. 

Mieti, voisiko pihan kasvillisuus koostua jo siellä olevista luonnonkasveista. Kaikkea ei tarvitse, eikä kannata, vaihtaa jalompiin puutarhakasveihin.

Ota huomioon myös tontilla olevat rakennukset. Se, mikä on upeaa vanhan torpan pihalla ei välttämättä näytä hyvältä modernin kivitalon puutarhassa.

Myös sinne naapurin puolelle kannattaa kurkata. Vaikka sinulle pihasi on kaiken keskiössä, muille se kuitenkin näyttäytyy aina osana laajempaa kokonaisuutta.

Aiheesta lisää:

Vihreät viestittäjät

Maa-analyysi – miten se tehdään ja mitä se kertoo?

Kasvupaikka – mitä merkitystä sillä on ja mitä siitä pitäisi tietää?

Mikä kasvi se tuolta maasta oikein nousee?

2. Suunnitelmien hahmottelu asemakaavapiirrokseen

Seuraavaan vaiheeseen tarvitset tontin asemakaavapiirroksen. Siis sellaisen ilmakuvapiirroksen, jossa näkyy koko tontti rakennuksineen. Jos sinulla ei sellaista ole, tee se itse.

Täydennä asemapiirrokseen tarvittaessa kulkuväylät ja muut rakenteet, joita siinä ei vielä näy. Mittaa ja piirrä paperille myös jo olemassa olevat istutukset, puut, pensaat ja muut elementit, jotka pihalle tulevat jäämään jatkossakin.

Hahmottele tähän asemapiirrokseen suunnitelman ”suuret linjat”:

 • Oleskelupaikka (mahdollisine rakenteineen)
 • Leikkipaikka
 • Kulkureitit (niin kävelijöille kuin kulkuvälineillekin)
 • Roska-astia, komposti, pyykin kuivaus/tomutus yms. arkisten pihapuuhien sijainnit
 • Istutusalueet (niin pensasistutukset kuin kasvimaatkin)

Jos osaat piirtää ja nautit siitä, voit tehdä tästä piirroksesta hyvinkin tarkan.

Voit tehdä erillisiä asemapiirroksia isommassa mittakaavassa yksityiskohdista, kuten perennapenkeistä. Voit suunnitella valaistusta, kulkureittien pinnoituksia yms.

Mutta jos piirtäminen on sinulle hankalaa ja ikävää hommaa, hieman ylimalkaisempikin piirros riittää ihan hyvin. Kunhan itse hahmotat pihan kokonaisuutena, josta löytyy tilat kaikelle sille, mitä sinne haluat.

 

3. Yksityiskohtien suunnittelu valokuvien avulla

Ota kuvia eri kulmista suunniteltavasta alueesta. Erityisesti juuri niistä kulmista, joista aluetta yleensä katsellaan.

Voit muuttaa nämä valokuvat piirrospohjiksi kahdella tavalla:

 1. Tulosta kuva. Jäljennä kuvasta säilytettävät elementit läpi piirtäen pergamiinille (tai oikealle kuultopaperille).
 2. Käytä kuvankäsittelyohjelmaa, jolla muokkaat kuvan ääriviivapiirrokseksi.

Tällaiselle piirroskuvalle voit helposti hahmotella erilaisia ideoitasi ja näet saman tien, miten ne olemassa olevaan maisemaan istuisivat.

Näissä kuvissa on pohjana valokuva tontin sisääntulosta.

Piirrospohjaan on piirretty talo, isot, säilytettävät puut, vastapäinen kerrostalo yms. Valokuvasta läpi piirtäessä itse asiassa huomaa yllättävän hyvin niitä suunnitelmallekin oleellisia asioita.

 

4. Siirrä suunnitelmat pihalle

Seuraavassa vaiheessa kannattaa sitten mallata suunnitelmiaan pihalla, oikeassa ympäristössä. 

Käytä hyväksesi naruja ja lautoja. Tai piirrä muotoja hiekalla tai muulla maasta erottuvalla aineella. 

Tämän vaiheen tarpeellisuus riippuu paljon itsestäsi. Jotkut hahmottavat suunnitelmat piirtäessäkin mainiosti kolmiuloitteisena, toisille se on vaikeampaa.

Itselläni tämä oikeassa ympäristössä apuvälineiden avulla tapahtuva suunnitelmien mielikuvitteleminen on ennaltaehkäissyt monta mittakaavavirhettä.

Siinä on huomannut, että nyt on tulossa puu liian lähelle rakennusta. Tai tajunnut, että suunniteltu perennapenkin paikka jääkin pahasti ison puun varjoon. Näitä asioita ei pöydän ääressä suunnitellessa aina huomaa. 

 

Entäs sitten ne kasvivalinnat? Kun olet tehnyt em. pohjatyöt, kasvivalinnat ovat helppoja! Tiedät nyt, minkä tyyppisiä  kasveja haluat ja millaiset kasvit pihallasi viihtyvät ja paikkaan sopivat.

Nyt sinun tarvitsee vain listata sopivat kasvit ja laskea tarvittavat määrät suunniteltavalle alueelle.

Löydät kasvivalintoihin lisää vinkkejä mm. näistä artikkeleista:

Kotimainen vai ulkomainen – onko taimen alkuperällä väliä?

Oikea kasvi oikeaan paikkaan

 

Mainion työkalun, Istutuksen suunnittelu -työkirjan, saat maksutta käyttöösi tuosta alta klikkaamalla:

 

Ja sitten eikun taimiostoksille! 

Auringontähti_verkkokauppa

 

Kommentoi helposti Facebook profiililla!