Ruokaa omasta maasta osa 4 – ruukkuviljely

Jaa tästä hyvät jutut kavereillekin!

Ruokaa omasta maasta -sarjassa on aiemmin käyty läpi perinteinen avomaaviljely, lavaviljely sekä perehdytty kateviljelyn saloihin.

Tässä neljännessä osassa tutustutaan ruukkuviljelyyn. Se on parvekeviljelijälle ainut vaihtoehto, mutta kyllä sen etuja kannattaa hyödyntää muidenkin!

Mitä ruukuissa voi kasvattaa ja mitä pitäisi ottaa huomioon, että onnistuu? Sen tiedät, kun olet tämän postauksen lukenut!

Ruukkuviljelyn plussat ja miinukset

Ruukuissa kasvatuksen suurin ero muihin tapoihin on selkeästi rajattu kasvualusta. Ei vain sivuilta, vaan myös alaspäin.

Siitä on sekä etua että haittaa.

Etuja:

  • Voit hallita mullan koostumusta, lannoitetasoa ja määrää helposti.
  • Kastelu on helpompaa, kun vesi ei valu muualle.
  • Rikkaruohot on helppo välttää käyttämällä puhdasta multaa.
  • Tautien ja tuholaisten torjunta on helpompaa, kun kasvualusta on vaihdettavissa kokonaan ja astiat desinfioitavissa.

Ruukkuviljely mahdollistaa kasvien kasvattamisen oikeastaan missä vain.

Voit tuoda yrtit kesäkeittiön pöydälle, kesäkukat patiolle tai hyödyntää vaikkapa talvisin katoilta putoavan lumen alle jääviä alueita.

Ruukkukasveilla voit kaunistaa puun alusen, jossa mikään ei muuten oikein viihdy. Voit ripustaa amppeleita paikkaan, jossa maassa kasvavat kasvit olisivat tiellä.

Ruukuissa kasveja voit myös siirtää vaikka päivittäin paikasta toiseen.

Keväällä voit nostaa ne hallaöiksi sisälle tai syksyn tullen kypsyttää sadon loppuun vaikka keittiön ikkunalla.

Siirtämisen mahdollisuuden ansiosta voit kasvattaa ruukuissa jopa eksoottisia kasveja, jotka eivät Suomen talvessa selviäisi. Kasvista riippuen talvisäilöksi tarvitset viileän tilan, joko valossa tai pimeässä.

Ruukkuviljelyn haitat ja rajoitteet

Mitä isompi kasvi, sitä isommat on juuretkin ja sitä isomman ruukun kasvi tarvitsee. Tämä rajoittaa isojen puiden tai pensaiden kasvattamista.

Jos ruukku on liian pieni suhteessa siinä kasvavaan kasviin, kastelusta tulee haastavaa. Pieni juuristo ei pysty ”ruokkimaan” isoa maanpäällistä kasvustoa.

Monivuotisten kasvien talvettaminen on joskus haastavaa, mutta ei mahdotonta.

Meillä Auringontähden taimistolla kaikki astiataimina myytävät puut, pensaat ja perennat talvehtivat ruukuissaan avomaalla joka vuosi. Ilman muuta suojaa kuin lumi. Normaalisti talvehtiminen onnistuu ongelmitta, mutta joskus talvikelit osaavat olla haasteellisia.

 

Ruukun ei aina tarvitse olla mahdollisimma huomaamaton mullan varasto, sen voi myös ottaa osaksi istutusta.

Ruukun valinta

Tärkein asia on tietysti koko. Valitse riittävän iso ja tukeva ruukku erityisesti monivuotisille kasveille.

Pienessä multatilassa kasvit kärsivät helposti kuivuudesta. Kuivuudesta kärsivä kasvi taas on hyvin herkkä tuholaisille ja taudeille.

Miten sopiva koko sitten arvioidaan?

Perussääntö puuvartisille kasveille on, että juuristoa on maan alla aina vähintään yhtä paljon kuin kasvustoa maan päälläkin. Aina tämä ei toki päde, mutta hyvänä perusohjeena se kyllä toimii.

Ruohovartisilla kasveilla juuriston koko vaihtelee todella paljon, joten asia on syytä selvittää aina lajikohtaisesti.

Kiinnitä lajikuvauksissa huomiota mm. siihen:

  • onko kasvilla paalujuuri (korkea ruukku),
  • pitääkö se siirtämisestä (iso ruukku) tai
  • leviääkö se mattomaisesti (matala, mutta halkaisijaltaan iso ruukku). 

Jos paikka on avotaivaan alla, ruukussa pitää olla ehdottomasti pohjareiät. Muuten se jää lähes väistämättä liian Tomaatin ruukkuviljelyämäräksi rankemman sateen jälkeen ja kasvin juuret tukehtuvat.

Sateen suojassa voit kuitenkin hyvin käyttää myös umpiruukkuja.

Kastelua helpottaa, kun salaojitat ruukun. Näin voit antaa reilummin vettä kerralla. 

Salaojitukseen käy esim. kivet, lecasora, styroksipalat ym. vettä imemätön ja kova materiaali.

Kivet ison ruukun pohjalla auttavat sitä myös pysymään pystyssä. Styroksipalat taas ova kevyitä, jos ruukku muuten olisi kovin painava.

Salaojitusmateriaalin ja mullan väliin kannattaa laittaa suodatinkankaan tai pahvin pala.

Kätevä on myös sukkahousuun tms. vettä läpäisevään pussiin laitetut salaojamateriaalit. Tällaista sukkahousupussia on kätevä käyttää vaikka vuodesta toiseen.

Onko materiaalilla väliä?

Jos talvetat kasvit ruukuissaan, ota huomioon myös materiaalin pakkaskestävyys! On tosi ikävä keräillä niitä keraamisen ruukun sirpaleita ja juuren palasia keväällä…

Muoviruukut ovat yleensä kestävämpiä ja myös kevyempiä käsitellä kuin keraamiset.

Kannattaa huomioida materiaalin suhteen myös se, irtoaako siitä mahdollisesti jotain kasvualustaan ja sitä kautta kasveihin! Itse pidän nyrkkisääntönä sitä, että jos astia haisee kemikaaleille, en sitä viljelyyn käytä. 

Eihän se oma nenä toki mikään varma mittari ole, mutta kyllä tällä menetelmällä karsiutuu aika moni esimerkiksi rakentamiseen tarkoitettu saavi pois valikoimista.

Millaista multaa ruukkuun?

Mullan laatu määräytyy kasvin mukaan.

Jos kasvi viihtyy läpäisevässä, hiekkapitoisessa mullassa, valitse esim. kaktusmultaa ruukkuunkin. Tai kevennä pussimultaa hiekalla.

Kesäkukille voit hyvin käyttää voimakkaasti ravittua, ns. mustaa multaa. Monivuotisille sopii paremmin ns. puutarhamulta, joka on kevyempää ja vähemmän lannoitettua.

Ruukussa multa tiivistyy helpommin kuin maassa. Mitä ”mustempaa” multaa käytät, sitä voimakkaammin se ruukussa tiivistyy.

Turve ja hiekka mullan seassa vähentää tiivistymistä.

Monivuotisille kasveille voit tehdä samanlaisen mullan vaihdon kuin tehdään huonekasveillekin. Tämä tehdään mieluiten ihan kasvukauden alussa.

Yksivuotiset kasvit ruukuissa

Kesäkukat lienee se tutuin ruukkukasvatettava kasvi. Mutta ihan yhtä hyvin voit kasvattaa myös syötäviä kasveja ruukuissa. Tai yhdistele molempia!

Taimet voit ostaa valmiina, tai kasvattaa itse siemenistä, tai kylvää suoraan ruukkuun.Ruukkuviljely yrtit

Hyvin ruukkuviljelyyn sopivia yksivuotisia vihanneksia on mm.

  • Lehtimangoldi
  • Tomaatti (Valitse ruukkuun sopiva lajike; esim. Tiny Tim sopii hyvin ruukkukasvatukseen, Tumbler taas amppeliin. Isoja runkotomaattejakin voit hyvin kasvattaa ruukussa, jos sinulla on mahdollisuus laittaa niille tukinarut esim. seinustalle.)
  • Chilit ja paprikat
  • Avomaankurkku (Voit tukea kasvuston ylös kehikkoon tai valitse tiiviskasvuisempi lajike, joka ei vaadi tukea. Parvekkeella tm. eristetyssä paikassa valitse partenokarppinen lajike, joka ei vaadi hyönteisiä pölytykseen.)
  • Lehtikaali
  • Pavut
  • Kurpitsa ja meloni (kaipaavat ison ruukun, lämpimän paikan ja runsaasti kastelua)
  • Pinaatti
  • Munakoiso
  • Sipulit
  • Kaikki maustekasvit basilikoista tilliin

Monivuotisten kasvien ruukkuviljely

Useimmat monivuotiset yrtit sopivat hienosti ruukkukasvatukseen. Osta valmiita taimia, kylvä siemenistä tai istuta kaupan ruukkuyrtti ruukkuun.

Mansikka sopii myös hyvin ruukkukasvatukseen. Kuukausimansikka ei tee rönsyjä, puutarhamansikka sen sijaan sopii hyvin amppeliin.

Talvettamisenkin suhteen melko helppoja ovat erilaiset ajuruohot, ruohosipuli ja mäkimeirami. Myös raparperia kannattaa kokeilla. Se kaipaa ison ruukun, mutta talvehtii yleensä melko hyvin.

 

Puut ja pensaat

Viiniköynnös kasvaa hyvin myös ruukussa, samoin kaikki herukat. Ruukun rajatussa kasvualustassa ne kasvavat hitaammin ja vaativat usein melko voimakasta leikkausta.

Herukoista kaikkein helpoimpia ovat rungolliseksi kasvatetut valko- ja punaherukka. Ne vaativat kuitenkin vähintään halkaisijaltaan puolimetrisen ruukun.

Omenapuitakin voit kokeilla ruukkukasvatuksessa, jos sinulla on niille sopiva talvetuspaikka. Lajikkeeksi valitse kääpiörunkoon vartettu, hyvin hidaskasvuinen puu. Ja tietysti iso ruukku.

Puut vaativat ruukussa jämäkän tuennan, erityisesti tuulisella paikalla. Myös säännöllinen kastelu on tärkeää.

Jotta kukista kehittyisi marjoja/hedelmiä tarvitaan myös pölyttäjiä. Jos niitä ei esim. parvekkeella ole, voit toimia itse pölyttäjänä tupsuttelemalla esim. vesiväripensselillä kukasta kukkaan.

Jos sinulla on käytettävissäsi valoisa ja viileä talvetuspaikka, voit kokeilla eksoottisempiakin hedelmäpuita ruukkukasvatuksessa. Sitruunat, persikat, appelsiinit yms. saattavat tuottaa ainakin maisteluhedelmiä, jos vain talvettaminen onnistuu.

Ruukkuviljelmän kastelu

Kastelussa tärkeää on paitsi riittävä määrä, myös tasaisuus.

Ongelmia voi aiheuttaa nimittäin sekä kuivuus että myös märkyys. Sopivan kokoinen ruukku tai altakasteluruukku auttaa tässä paljon.

Kaupoissa on nykyään suhteellisen edullisesti saatavilla erilaisia kastelujärjestelmiä, jotka sopivat mainiosti ruukkuviljelmälle. Osa vaatii vesisäiliöitä, osa sähköä, joten valitse itsellesi sopivin.

Loma-ajoilla ruukkuviljelmän kastelu voi aiheuttaa hieman päänvaivaa, mutta siihenkin löytyy keinoja.

  • Huolehdi siitä, että kasvit on hyvin kasteltuina jo viikko-kaksi ennen loman alkua. Ja kastele tietysti huolella ennen lomalle lähtöäkin.
  • Peitä ruukkun pinta ohuella katekerroksella, se estää haihtumista 
  • Nosta ruukut pois auringosta ja amppelit maahan.
  • Voit laittaa ruukut vatiin, jonka pohjalla on muutamia senttejä vettä.
  • Tee muovipullosta kastelulaite: täytä se vedellä, tee siihen pieni reikä ja aseta se ruukkuun kasvin tyvelle valuttamaan hitaasti vettä
  • Käytä narua tai kangassuikaletta vedenjohtimena: laita sen toinen pää piiloon mullan alle ja toinen vesiastiaan.
  • Varsinkin jos olet pitkään poissa, voit myös leikata yksivuotiset kasvit mataliksi ennen lähtöä. Näin ne kaipaavat vähemmän vettä poissaollessasi.

Entä kastelukiteet? Ovatko ne hyvä vaihtoehto kastelupulmiin?

Synteettiset kastelukiteet ovat muovia. Eivät siis mikään luonnontuote tai luontoystävällinen tuote, kuten usein markkinoinnissa väitetään.

Ne eivät siis oikeasti maadu ja häviä esimerkiksi kompostoidessa, vaan hajoavat vain pienemmiksi palasiksi, nanomuoviksi. Niitä ei voi kyllä mitenkään suositella mullan sekaan laitettavaksi sen enempää kesäkukille kuin syötävillekään! 

Kastelukiteiden tilalla suosittelen käyttämään biohiiltä. Sillä on myös erinomainen vedenpidätyskyky, monien muiden hyvien ominaisuuksien lisäksi!

 

 

Tee itse altakasteluruukku

 

Palju
1. Osta rautakaupasta tms. sopivan kokoinen, muovinen astia. (Haistele, älä osta pahanhajuista! Jos haluat pelata varman päälle, hanki elintarvikekelpoisesta muovista tehty.)
2. Tee kylkeen kaksi reikää ja laita niihin ylivuotoputkiksi pätkä putkea/letkua.

 

3. Salaojita pohja esim. styroksisilpulla, lecasoralla tms.

 

4. Aseta putki kastelua varten pystyyn (leikkaa alaosa viistoksi) paljun nurkkaan. Asettele suodatinkangas salaojituksen ja ylivuotoputkien suojaksi.

 

5. Täytä mullalla ja istuta haluamasi kasvit. Tässä istutettu perennoja.

Vinkkejä monivuotisten kasvien talvettamiseen

Jos käytössäsi on pihaa, monivuotisten ruukkukasvien talvettaminen onnistuu parhaiten maahan istutettuna.

Jos tarkoituksesi on seuraavana kesänä jatkaa ruukkukasvatusta, voit siirtää kasvit valeistutukseen:

  1. Tee kasa puutarhamullasta, hiekasta, turpeesta tai näiden sekoituksesta
  2. Ota kasvi paakkuineen pois ruukusta ja hautaa paakku tähän kasaan. Istutuksessa ei tarvitse olla mitenkään huipputarkka. Kunhan paakku on reilusti maa-aineksen peitossa. Kasvi voi hyvin jäädä vaikka vähän pötkölleenkin siihen kasan päälle.
  3. Jos kyseessä on perenna, voit hyvin leikata koko kasvuston matalaksi jo syksyllä.
  4. Tärkeää on, että maa kuivuu kunnolla syksyllä, eli älä hautaa kasveja kuoppaan.

Jos harrastat paljon ruukkuviljelyä, voit hyvin tehdä pihaasi ”talvetuspenkin”.

Kesällä voit istuttaa siihen esim. kesäkukkia somistukseksi. Pidä kuitenkin huolta siitä, että penkin multa pysyy ilmavana ja kuohkeana, eikä tiivisty liikaa.

Pihalla talvettaminen ruukkuineen

Ruukkukasvit voit talvettaa myös sellaisenaan avomaalla. Kippaa koko kasvi kyljelleen syys-lokakuussa, kun ensimmäiset pakkaset ovat jo käväisseet ja kasvi on tuleentunut.

Tarkoituksena on saada multa kuivumaan, joten ajankohdan kanssa saa olla tarkkana. Taimet talviunille

Jos ruukku/kasvi on liian iso nurin laitettavaksi, voit myös peittää ruukun vedenpitävällä kannella (ei kuitenkaan ilmatiiviillä).

Kyljellään olevalle taimelle suojaksi riittää lumipeite, jos lunta vain kotiseudullasi sataa.

Jos lunta ei ole, suojaa saat myös esim. heinästä tai kuivista lehdistä. Tai peittele kasvi talvisuojapeitteillä tai talvisuojaturpeella.

 

Löydät lisää ohjeita ruukkukasvien talvetukseen tästä Auringontähden blogin postauksesta.

 

Entäs jos pihaa ei ole käytettävissä?

Parvekkeella tai terassilla talvetuksen onnistumisen tärkein seikka on kuivuminen. Eli ruukun mullan pitää päästä kuivumaan ennen pakkasia.

Juuret selviävät useimmiten ihan ongelmitta, kunhan niiden ympärille ei pääse vesi jäätymään.

Itse olen onnistuneesti pitänyt useana talvena terassilla kääpiövuorimäntyä ruukussa ihan ilman mitään suojia. Kun ruukku on pakkasten tullessa kuiva, kasvi on talvehtinut ihan ongelmitta, vaikka pakkasta on lähemmäs -30 astetta.

Voit suojata kasvia ja juuristoa monin eri tavoin. Pistä se styroksilaatikkoon, kääri pakkaspeitteisiin/mattoihin, piilota pahvilaatikkoon sanomalehtien sekaan.

Talvenarat kasvit

Jos kasvi ei kestä suomalaisia talvioloja, sen talvettaminen ei onnistu ulkona edes istutettuna.

Vaihtoehtoina on silloin yrittää talvetusta kasvista riippuen joko sisällä ikkunalla tai jossain viileässä ja pimeässä paikassa.

Nyrkkisääntö: Jos kasvin maanpäälliset osat lakastuvat talveksi tai puuvartinen pudottaa lehtensä, sen talvetus onnistuu parhaiten pimeässä. Jos se taas säilyttää lehtensä talvenkin yli, se kaipaa valoa myös talvella.

 

 

Joko olet lukenut Ruokaa omasta maasta -sarjan aiemmat osat?

Osa 1, Perinteinen kasvimaa

Osa 2, Lavaviljely

Osa 3, Kateviljely

 

Kommentoi helposti Facebook profiililla!

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: