Ruukkuviljely

Ruukkuviljely mahdollistaa ruoan kasvattamisen ihan missä vain! Tässä viljelytapojen neljännessä ja viimeisessä osassa käydään läpi ruukuissa kasvatuksen saloja.

Ruukkukasvatus on tietysti ainut vaihtoehto esim. parvekkeella, mutta kyllä sen etuja kannattaa hyödyntää monessa muussakin paikassa. Vaikka sitä pihaakin olisi.

Ruukkuviljelyn edut

Rajattu kasvualusta tuo tullessaan monia etuja. Voit hallita mullan koostumusta, lannoitetasoa ja määrää helposti. Kastelu on helpompaa, kun vesi ei valu muualle. Rikkaruohot on helppo välttää käyttämällä kaupan puhdasta multaa.

Ruukkuviljely mahdollistaa kasvien kasvattamisen oikeastaan missä vain. Voit tuoda yrtit kesäkeittiön pöydälle, luoda parvekkeesta yrttitarhan tai hyödyntää vaikkapa talvisin katoilta putoavan lumen alle jääviä alueita.

Ruukkukasveilla voit kaunistaa puun alusen, jossa mikään ei muuten oikein viihdy. Voit ripustaa amppeleita paikkaan, jossa maassa kasvavat kasvit olisivat tiellä.

Ruukuissa kasveja voit myös siirtää vaikka päivittäin paikasta toiseen. Keväällä voit nostaa ne hallaöiksi sisälle tai syksyn tullen kypsyttää sadon loppuun vaikka keittiön ikkunalla.

Siirtämisen mahdollisuuden ansiosta voit kasvattaa ruukuissa jopa eksoottisia kasveja, jotka eivät Suomen talvessa selviäisi. Kasvista riippuen talvisäilöksi tarvitset viileän tilan, joko valossa tai pimeässä.

Ruukkuviljelyn rajoitteet

Mitä isompi kasvi, sitä isomman ruukunkin se tarvitsee. Tämä rajoittaa isojen puiden tai pensaiden kasvattamista.

Jos ruukku on liian pieni suhteessa siinä kasvavaan kasviin, kastelusta tulee haastavaa. Pieni juuristo ei pysty ”ruokkimaan” isoa maanpäällistä kasvustoa.

Monivuotisten kasvien talvettaminen on joskus haastavaa, mutta ei mahdotonta. Meillä kaikki astiataimina myytävät puut, pensaat ja perennat talvehtivat ruukuissaan avomaalla joka vuosi.

Artikkelin lopusta löydät vinkkejä talvetuspulmiin.

Ruukun valinta

Tärkein asia on koko. Valitse riittävän iso ja tukeva ruukku erityisesti monivuotisille kasveille. Pienessä multatilassa kasvit kärsivät helposti kuivuudesta.

Jos paikka on avotaivaan alla, ruukussa pitää olla ehdottomasti pohjareiät. Muuten se jää lähes väistämättä liian Tomaatin ruukkuviljelyämäräksi rankemman sateen jälkeen ja kasvin juuret tukehtuvat. Sateen suojassa voit kuitenkin hyvin käyttää myös umpiruukkuja.

Kastelua helpottaa, kun salaojitat ruukun. Näin voit antaa reilummin vettä kerralla. Umpinaisessa, salaojittamattomassa ruukussa saat olla kyllä todella taitava kastelija  🙂 .

Salaojitukseen käy esim. kivet, lecasora, styroksipalat ym. vettä imemätön ja kova materiaali.

Kivet ison ruukun pohjalla auttavat sitä myös pysymään pystyssä. Styroksipalat taas ova kevyitä, jos ruukku muuten olisi kovin painava.

Salaojitusmateriaalin ja mullan väliin kannattaa laittaa suodatinkankaan pala. Kätevä on myös sukkahousuun tms. vettä läpäisevään pussiin laitetut salaojamateriaalit. Tätä pussia on kätevä käyttää vaikka vuodesta toiseen.

Mullan valinta

Mullan laatu määräytyy kasvin mukaan. Jos kasvi viihtyy läpäisevässä, hiekkapitoisessa mullassa, valitse esim. kaktusmultaa ruukkuunkin. Tai kevennä pussimultaa hiekalla.

Kesäkukille voit hyvin käyttää voimakkaasti ravittua, ns. mustaa multaa. Monivuotisille sopii paremmin ns. puutarhamulta, joka on kevyempää ja vähemmän lannoitettua.

Ruukussa multa tiivistyy helpommin kuin maassa. Mitä ”mustempaa” multaa käytät, sitä voimakkaammin se ruukussa tiivistyy. Turve ja hiekka mullan seassa vähentää tiivistymistä.

Monivuotisille kasveille voit tehdä samanlaisen mullan vaihdon kuin tehdään huonekasveillekin. Tämä tehdään mieluiten ihan kasvukauden alussa.

Yksivuotiset kasvit ruukuissa

Kesäkukat lienee se tutuin ruukkukasvatettava kasvi. Aivan samoin voit kasvattaa myös yksivuotisia syötäviä kasveja.

Valitse ruukku kasvin koon mukaan. Yrtit ja erilaiset salaatit viihtyvät erinomaisesti ruukuissa. Voit ostaa joko valmiit taimet tai kasvattaa kasvit siemenistä suoraan ruukkuun kylvämällä.Ruukkuviljely yrtit

Muita hyvin ruukkuviljelyyn sopivia yksivuotisia vihanneksia on mm.

 • Lehtimangoldi
 • Tomaatti (Valitse ruukkuun sopiva lajike; esim. Tiny Tim sopii hyvin ruukkukasvatukseen, Tumbler taas amppeliin. Isoja runkotomaattejakin voit hyvin kasvattaa ruukussa, jos sinulla on mahdollisuus laittaa niille tukinarut esim. seinustalle.)
 • Chilit ja paprikat
 • Avomaankurkku (Voit tukea kasvuston ylös kehikkoon tai valitse tiiviskasvuisempi lajike, joka ei vaadi tukea. Parvekkeella tm. eristetyssä paikassa valitse partenokarppinen lajike, joka ei vaadi hyönteisiä pölytykseen.)
 • Lehtikaali
 • Pavut
 • Kurpitsa ja meloni (kaipaavat ison ruukun, lämpimän paikan ja runsaasti kastelua)
 • Pinaatti
 • Munakoiso
 • Sipulit
 • Kaikki maustekasvit basilikoista tilliin

Monivuotisten kasvien ruukkuviljely

Useimmat monivuotiset yrtit sopivat hienosti ruukkukasvatukseen. Osta valmiita taimia, kylvä siemenistä tai istuta kaupan ruukkuyrtti ruukkuun.

Mansikka sopii myös hyvin ruukkukasvatukseen.Kuukausimansikka ei tee rönsyjä, puutarhamansikka sen sijaan sopii hyvin amppeliin.

Talvettamisenkin suhteen melko helppoja ovat erilaiset ajuruohot, ruohosipuli ja mäkimeirami.

Myös raparperia kannattaa kokeilla. Se kaipaa ison ruukun, mutta talvehtii yleensä melko hyvin.

Puut ja pensaat

Viiniköynnös kasvaa hyvin myös ruukussa, samoin kaikki herukat. Ruukun rajatussa kasvualustassa ne kasvavat hitaammin ja vaativat usein melko voimakasta leikkausta.

Herukoista kaikkein helpoimpia ovat rungolliseksi kasvatetut valko- ja punaherukka. Ne vaativat kuitenkin vähintään halkaisijaltaan puolimetrisen ruukun.

Omenapuitakin voit kokeilla ruukkukasvatuksessa, jos sinulla on niille sopiva talvetuspaikka. Lajikkeeksi valitse kääpiörunkoon vartettu, hyvin hidaskasvuinen puu. Ja tietysti iso ruukku.

Puut vaativat ruukussa jämäkän tuennan, erityisesti tuulisella paikalla. Myös säännöllinen kastelu on tärkeää.

Jotta kukista kehittyisi marjoja/hedelmiä tarvitaan myös pölyttäjiä. Jos niitä ei esim. parvekkeella ole, voit toimia itse pölyttäjänä tupsuttelemalla esim. vesiväripensselillä kukasta kukkaan.

Jos sinulla on käytettävissäsi valoisa ja viileä talvetuspaikka, voit kokeilla eksoottisempiakin hedelmäpuita ruukkukasvatuksessa. Sitruunat, persikat, appelsiinit yms. saattavat tuottaa ainakin maisteluhedelmiä, jos vain talvettaminen onnistuu.

 

Ruukkuviljelmän kastelu

Kastelussa tärkeää on paitsi riittävä määrä myös tasaisuus. Ongelmia voi aiheuttaa nimittäin sekä kuivuus että myös liimamärkyys. Sopivan kokoinen ruukku tai altakasteluruukku auttaa tässä paljon.

Kaupoissa on nykyään suhteellisen edullisesti saatavilla erilaisia kastelujärjestelmiä, jotka sopivat mainiosti ruukkuviljelmälle. Osa vaatii vesisäiliöitä, osa sähköä, joten valitse itsellesi sopivin.

Loma-ajoilla ruukkuviljelmän kastelu voi aiheuttaa hieman päänvaivaa, mutta siihenkin löytyy keinoja.

 • Huolehdi siitä, että kasvit on hyvin kasteltuina jo viikko-kaksi ennen loman alkua. Ja kastele tietysti huolella ennen lomalle lähtöäkin.
 • Peitä ruukkun pinta ohuella katekerroksella, se estää haihtumista
 • Nosta ruukut pois auringosta ja amppelit maahan.
 • Voit laittaa ruukut vatiin, jonka pohjalla on muutamia senttejä vettä.
 • Tee muovipullosta kastelulaite: täytä se vedellä, tee siihen pieni reikä ja aseta se ruukkuun kasvin tyvelle valuttamaan hitaasti vettä
 • Käytä narua tai kangassuikaletta vedenjohtimena: laita sen toinen pää piiloon mullan alle ja toinen vesiastiaan.
 • Varsinkin jos olet pitkään poissa, voit myös leikata yksivuotiset kasvit mataliksi ennen lähtöä. Näin ne kaipaavat vähemmän vettä poissaollessasi.

Tee itse altakasteluruukku

 

Palju
1. Osta rautakaupasta tms. sopivan kokoinen, muovinen palju.
2. Tee kylkeen kaksi reikää ja laita niihin ylivuotoputkiksi pätkä putkea/letkua.

 

3. Salaojita pohja esim. styroksisilpulla, lecasoralla tms.

 

4. Aseta putki kastelua varten pystyyn (leikkaa alaosa viistoksi) paljun nurkkaan. Asettele suodatinkangas salaojituksen ja ylivuotoputkien suojaksi.

 

5. Täytä mullalla ja istuta haluamasi kasvit. Tässä istutettu perennoja.

Vinkkejä monivuotisten kasvien talvettamiseen

Jos käytössäsi on pihaa, monivuotisten ruukkukasvien talvettaminen onnistuu parhaiten maahan istutettuna. Jos tarkoituksesi on seuraavana kesänä jatkaa ruukkukasvatusta, voit siirtää kasvit valeistutukseen:

 1. Tee kasa puutarhamullasta, hiekasta, turpeesta tai näiden sekoituksesta
 2. Ota kasvi paakkuineen pois ruukusta ja hautaa paakku tähän kasaan. Istutuksessa ei tarvitse olla mitenkään huipputarkka. Kunhan paakku on reilusti maa-aineksen peitossa. Kasvi voi hyvin jäädä vaikka vähän pötkölleenkin siihen kasan päälle.
 3. Jos kyseessä on perenna, voit hyvin leikata koko kasvuston matalaksi jo syksyllä.
 4. Tärkeää on, että maa kuivuu kunnolla syksyllä, eli älä hautaa kasveja kuoppaan.

Jos harrastat paljon ruukkuviljelyä, voit hyvin tehdä pihaasi ”talvetuspenkin”. Kesällä voit istuttaa siihen esim. kesäkukkia somistukseksi. Pidä kuitenkin huolta siitä, että penkin multa pysyy ilmavana ja kuohkeana, eikä tiivisty liikaa.

Pihalla talvettaminen ruukkuineen

Ruukkukasvit voit talvettaa myös sellaisenaan avomaalla. Kippaa koko kasvi kyljelleen syys-lokakuussa, kun ensimmäiset pakkaset ovat jo käväisseet ja kasvi on tuleentunut.

Tarkoituksena on saada multa kuivumaan, joten ajankohdan kanssa saa olla tarkkana. Pysyvät pakkaset eivät Ruukkuviljelmä talvellavielä olisi saaneet tulla, mutta liian aikaisin kipattu voi vielä jatkaakin kasvuaan lämpimässä syksyssä. Ilman vettä se saattaa kuolla kuivuuteen.

Jos ruukku/kasvi on liian iso nurin laitettavaksi, voit myös peittää ruukun vedenpitävällä kannella (ei kuitenkaan ilmatiiviillä).

Kyljellään olevalle taimelle suojaksi riittää lumipeite, jos lunta vain kotiseudullasi sataa. Jos lunta ei ole, suojaa saat myös esim. heinästä tai kuivista lehdistä. Tai peittele kasvi talvisuojapeitteillä tai talvisuojaturpeella.

Entäs jos pihaa ei ole käytettävissä?

Parvekkeella tai terassilla talvetuksen onnistumisen tärkein seikka on kuivuminen. Eli ruukun mullan pitää päästä kuivumaan ennen pakkasia. Juuret selviävät useimmiten ihan ongelmitta, kunhan niiden ympärille ei pääse vesi jäätymään.

Itse olen onnistuneesti pitänyt useana talvena terassilla kääpiövuorimäntyä ruukussa ihan ilman mitään suojia. Kun ruukku on pakkasten tullessa kuiva, kasvi on talvehtinut ihan ongelmitta, vaikka pakkasta on lähemmäs -30 astetta.

Voit suojata kasvia ja juuristoa monin eri tavoin. Pistä se styroksilaatikkoon, kääri pakkaspeitteisiin/mattoihin, piilota pahvilaatikkoon sanomalehtien sekaan.

Talvenarat kasvit

Jos kasvi ei kestä suomalaisia talvioloja, sen talvettaminen ei onnistu ulkona edes istutettuna. Vaihtoehtoina on silloin yrittää talvetusta kasvista riippuen joko sisällä ikkunalla tai jossain viileässä ja pimeässä paikassa.

Nyrkkisääntö: Jos kasvin maanpäälliset osat lakastuvat talveksi tai puuvartinen pudottaa lehtensä, sen talvetus onnistuu parhaiten pimeässä. Jos se taas säilyttää lehtensä talvenkin yli, se kaipaa valoa myös talvella.

 

Kaipaatko lisätietoa ruukkuviljelystä?

Tämä Puutarhaliiton Ruukkutarha-kirja on itselläni usein se opus, josta vinkkejä etsin.

 

Auringontähti verkkokauppa
Tilaa valmis kasvisuunnitelma pihallesi tai parvekkeellesi täältä!

Miten sinä olet onnistunut ruukkukasvien talvetuksissa? Onko tullut iloisia yllätyksiä vaiko karvaita pettymyksiä? Entä oletko onnistunut kasvattamaan joitain eksoottisia hyötykasveja ruukuissa, esim. persikkaa? Olisi tosi kiva kuulla kokemuksistasi!

Ruokaa omasta maasta sarjan muut osat:

Perinteinen kasvimaa

Lavaviljely

Kateviljely

 

Kommentoi helposti Facebook profiililla!