Kastelu

Kastelu aiheuttaa monelle murhetta. Kuinka usein puutarhaa pitäisi kastella? Miten maan kuivumista voisi vähentää? Paljonko ne kasvit oikein sitä vettä tarvitsevat? Pitääkö nurmikkoa kastella?

Vesi on elämän eliksiiri meille kaikille ja monet kasvit ovat pääosin vettä. Toimiva vesitalous on yksi tärkeimmistä jutuista kasvun kannalta, joten kyllä sille kastelulle kannattaa muutama ajatus uhratakin.

Onko puutarhan kastelu aina välttämätön paha?

Eihän luonnossakaan kukaan kastele ja silti siellä kaikki kasvaa rehevästi. Onko siis ihan tuhoon tuomittu ajatus, että puutarhaa ei tarvitsisi ollenkaan kastella? Ei toki.

Kun tunnet puutarhasi kasvuolot ja valitset siihen sopivat monivuotiset kasvit, sinun ei istutuksen jälkeen tarvitse juurikaan kastelusta huolehtia. Kasvupaikan analysoinnista ja kasvien valinnasta olen kirjoittanut mm. tässä artikkelissa.

Meillä kastelu on kesällä päivittäinen toimenpide. Ruukuissa kasvavat taimet pitää kastella ihan joka päivä, jos ei taivaalta tule reilusti vettä. Päivittäin kasteluun menee tuollainen 1500 litraa järvivettä ja puolitoista tuntia aikaa.

Senpä takia meillä maahan istutetut kasvit perenna- ja pensasistutuksissa saavat tulla toimeen omillaan. Vasta useamman viikon poutajaksoilla, jos lämpötila on helteinen ja ilma aurinkoinen, aletaan harkitsemaan niiden kastelua taimien lisäksi.

Nurmikoita emme kastele koskaan. Toisinaan ne sitten ruskettuvat kuivuuttaan, mutta sateen jälkeen vihreys palaa parissa päivässä. Emme ole tätä niin isoksi ongelmaksi kokeneet, että viitsisimme ryhtyä kasteluhommiin.

Nurmikkomme ovat kaikki ns. luonnonnurmia, eli lajikkeisto on saanut valikoitua kasvupaikan ja hoidon mukaan sopivaksi. Vinkkejä tällaisen kestävän ja helppohoitoisen nurmen perustamiseen löydät tästä artikkelista.

Keinoja kastelutarpeen vähentämiseen

Kastelutarve riippuu aika paljon omista vaatimuksistasi pihan suhteen. Mutta tärkeää on myös se, millaisia kasveja pihaasi valitset ja millainen maa pihallasi on.

Valitse oikea kasvi oikeaan paikkaan.

Teetä maa-analyysi ja tutki pihasi kasvuolot perusteellisesti eri puolilla pihaa ja valitse istutettavat kasvit tämän mukaan, niin pääset kastelussakin paljon vähemmällä.

Aurinkoisuus on yksi huomioitava seikka, mutta ei suinkaan ainoa.

Monet ns. varjon kasvitkin viihtyvät auringossa tai ainakin puolivarjossa, jos maa on multavaa ja hyvin kosteutta pidättävää. Yksi tällainen on mm. kuunlilja.

Samoin toisinpäin, eli ne aurinkoisen paikan kasvit saattavat viihtyä oikein hyvin myös varjoisammalla paikalla, jos maa on herkästi poutivaa ja vähämultaista.

Ota siis valo-olojen lisäksi aina huomioon myös maan laatu kasveja valitessasi.

Muokkaa maata paremmin kosteutta pidättäväksi

Vesi pidättyy maassa sitä paremmin, mitä multavampaa se on. Vähämultaisesta hiekkamaasta vesi solahtaa hetkessä läpi, kasvien ulottumattomiin. Lisäksi se nousee helposti kapillaarisesti ylös ja haihtuu pinnasta.

Savimaa puolestaan kuorettuu herkästi kuivuessaan, jolloin sadevesi ei tahdo siihen imeytyä.

Mitä enemmän maassa on eloperäistä ainesta, sitä paremmin se sitoo vettä.

Lisää herkästi poutivaan maahan eloperäisiä aineksia: kompostia, ruohosilppua, kuivia lehtiä yms. Kaikki mikä maatuu, lisää maan multavuutta ja näin vähentää kastelun tarvetta. Turvekin käy, mutta raaempi eloperäinen aines antaa paremman ja pitkäikäisemmän hyödyn.

Vältä paljasta maan pintaa istutuksissa

Käytä katteita ja/tai tee monilajisia ja tiheitä istutuksia, joissa paljasta maata ei ole. Tämä ehkäisee veden haihtumista pinnasta.

Eloperäiset katteet myös lisäävät pikkuhiljaa multavuutta, eli parantavat maan vesitaloutta sitäkin kautta. Jos et pidä katteista. istuta maata peittämään jotain maanpeiteperennaa.

Paljas maanpinta suorastaan kutsuu rikkakasveja, joten niidenkin torjunnassa maan pitäminen peitettynä auttaa. Vaikka multa juuri siistityssä perennapenkissä kivalta näyttääkin, se on kasvien kannalta luonnoton ja huono juttu.

Oikea kastelutekniikka

Ennakoivista toimista huolimatta, joskus saattaa kuitenkin tulla tilanne, että kastelu on välttämätöntä. Pitkien poutajaksojen aikana, vastaistutetuilla kasveilla ja tietysti yksivuotisilla kasvimaalla ja ruukuissa kasteluunkin pitää varautua.

Onko sillä sitten väliä, miten sitä vettä maahan lorotellaan? Kyllä sillä on. Oikea kastelutekniikka kannattaa painaa takaraivoon sekä oman työn helpottamisen että myös kasvien hyvinvoinnin takia.

Kun kastelet, kastele reilusti. Maan pitäisi todella kastua syvältä. Tämä kannattaa joskus ihan siellä omassa pihassasi testata. Kaiva kastelun jälkeen kuoppa ja katso, kuinka syvälle se antamasi vesi päätyi. Tulos saattaa yllättää.

Perussääntönä voidaan pitää, että vettä pitäisi antaa vähintään 10 litraa neliölle. Tämäkään ei aina riitä. Määrä riippuu maalajista, mutta myös istutetuista kasveista. Annetun veden pitäisi painua sinne kasvin juuristoon asti, syväjuurisilla siis useiden kymmenien senttien syvyyteen.

Entäs jos vettä on niukasti tai ei ehdi/jaksa kastella niin paljoa? Eikö vähäkin ole parempi kuin ei ollenkaan? Ikävä kyllä, päivittäin annettu vesitilkka on suorastaan haitallinen monivuotisille kasveille  🙁 . 

Kasvit ovat perusluonteeltaan laiskoja. Jos ne saavat päivittäin vettä pinnasta, ne eivät viitsi kasvattaa juuriaan syvemmälle. Tämä tekee niistä poudanarkoja. Lisäksi kovin pinnassa olevat juuret tekevät myös talvehtimisesta epävarmempaa.

Entäs jos oletkin niin ahkera, että annat vettä joka päivä, mutta silti reilusti? Ei hyvä silti. Vaikka antaisit vettä niin paljon, että se uppoaa syvälle maahan, kasvi ei silti sitä sieltä lähde hakemaan, jos pinnastakin saa.

Eli pintamaan todellakin pitää kuivua välillä, jotta juuristo ryhtyy hakeutumaan syvemmälle. Päivittäinen runsas kastelu voi jopa tehdä kasvualustasta aivan liian märän, jolloin juuristo kärsii jo happipulasta.

Päivittäinen kastelu totuttaa kasvit myös odottamaan sitä. Kun sitten et joskus ehdikään kastelemaan, ne nuupahtavat hetkessä. Edes vastaistutettuja kasveja ei hellejaksoillakaan pitäisi kastella kuin korkeintaan pari kertaa viikossa.

Perusteellisen kastelun (tai luonnon tarjoaman sateen) jälkeen paljas maanpinta kannattaa vielä harata rikki, jolloin syvälle maahan päätynyt vesi myös pysyy siellä. Muuten se nousee herkästi kapillaarisesti takaisin pintaan ja haihtuu siitä taivaan tuuliin.

Yksivuotiset kasvit ja ruukkuistutukset ovat sitten ihan eri asia. Eihän ole tarkoituskaan, että vaikkapa lehtisalaatti käyttäisi energiaansa juuren kasvattamiseen. Eli yksivuotisten kasvien, oli ne sitten kukkia tai vihanneksia, kastelu on ihan järkevää tehdä päivittäin.


Näin meillä:

Kun pitkän poutajakson seurauksena lopulta päädytään istutusten kasteluun, se onkin sitten koko päivän projekti. Vettä menee kuutiokaupalla.

Käytämme mieluiten sadettimia, koska ne antavat vettä hissukseen ja se ehtii paremmin imeytyä maahan. Osa alueista on pakko kastella letkulla: pienellä paineella hissukseen. Aikaa tämä vie, mutta ei onneksi toistu kovin usein.

Kastelu taimistossa
Kastellessa on mukava vaikka turinoida kaverin kanssa samalla…

Kastelun jälkeen kaikki paljaat maat vielä harataan rikki, jotta kosteus ei pinnasta heti haihtuisi.

Jos mahdollista, koitamme kastella aina varjossa. Ihanteellinen keli olisi pilvinen ja tihkusateinen, mutta harvemmin sellaista kohdalle sattuu. Niinpä homma suunnitellaan niin, että ainakin juuri kasteltava alue olisi silloin varjossa.

Helteisimpinäkään aikoina emme kastele istutuksia kuin korkeintaan kerran viikkoon. Ja vasta, kun on oikeasti pakko, etteivät kasvit kuolisi.

Tämän tekniikan avulla kasveista onkin tullut hyvin poudankestäviä. Monena kesänä monivuotisia istutuksia ei tarvitse kastella kertaakaan!

 

 


Kastelu

Muista kuitenkin kastelun määrää tuskaillessasi, että sehän kertoo vain kauniista, aurinkoisista päivistä ja kasvien hyvästä kasvusta!

Ei nyt mikään mahdoton hinta siitä ilosta, eihän?

 

Onko sinulla joitain tehokkaita kastelutekniikoita, sadeveden talteenottoja tai kastelun vähentämiskikkoja? Olisipa mukava kuulla niistä!

Kommentoi tuohon alle ja kerro niksisi muillekin. Jaettu ilo on kaksinkertainen ilo, eikö vaan?!

 

Kommentoi helposti Facebook profiililla!

2 Thoughts to “Puutarhan kastelu – turhaa työtä vai välttämätön paha?”

  1. Jonna Viljanen

    Mahtawaa. ❤ ☔💧🌱
    Mulla on uusitulla sadevesijärjestelmällä toimiva piha. Käytämme kovinkin samoja periaatteita kastellessamme ja kaikki kasteluvesi on nykyään taivaalta tullutta.
    Laitanpa piakkoin perusteellisten kuvien ja piirustusten kera julkaisun aiheesta Facebookin ryhmässä Luonnonmukainen hyötypuutarha. 💚

  2. […] Veden saantiin voimme tietysti vaikuttaa helposti kastelulla. […]

Comments are closed.