Pihan peruskorjaus – opi tuntemaan pihasi

Jaa tästä hyvät jutut kavereillekin!

Kun olet selvittänyt pihan peruskorjausprojektin aluksi omat tavoitteesi, toiveesi ja haaveesi, on aika miettiä, mitä se piha tarvitsee, toivoo ja tarjoaa. Tämä on vaihe, jonka yli loikitaan harmillisen usein.

oma piha

Tietysti pihan peruskorjauksen lähtökohtana on ihmisasukkaiden tarpeet ja toiveet. Mutta heti seuraavaksi tärkein juttu onkin sitten ne muut pihan asukit: kasvit, hyönteiset, luonnon eläimet, maan mikrobit jne.

Jos lähdet suunnittelemaan pihan muutostöitä vain niiden omien tarpeidesi ja tavoitteidesi kanssa, todennäköisyys saada helppohoitoinen ja tarpeitasi vastaava piha laskee huomattavasti.

Olen tämän virheen tehnyt itsekin lukemattomia kertoja. On niin helppo hypätä suoraan sieltä omista ideoista vain suunnittelemaan istutuksia ja valikoimaan kasveja. Jopa sännätä taimiostoksille.

Muista kuitenkin, että sinun lisäksesi sitä pihaa asuttaa miljardit muutkin eliöt, joiden vaikutus pihan olosuhteisiin on todella merkittävä. Heidän toiveitaan on siis syytä kuunnella!

No, miten ne pihan muiden asukkaiden toiveet ja tarpeet sitten selvitetään? Loppujen lopuksi hyvin helposti!

 


3 helppoa askelta pihan analysointiin

Muistatko mitään koulun biologian tunneilta? Kuulostaako tutuilta sellaiset termit kuin yhteyttäminen, fotosynteesi tai ekosysteemi? Entä kasvutekijät?

Älä nyt säikähdä! Oli muistosi biologian tunneilta millaisia hyvänsä, tämä ei nyt oikeasti ole mikään vaikea juttu. Tärkeä kylläkin, ihan jokaiselle pihanomistajalle. Se sinun pihasi on osa luontoa ja kaikki kasvit siellä ovat eläviä olentoja nurmikosta puihin asti. Jopa se maaperä. Jos et ymmärrä yhtään, miten se toimii, sinun on hyvin hankala osata sitä hoitaa.

Koitetaanpa muistutella ensimmäiseksi mieleen ne kasvutekijät.kasvutekijät

Kasvi tarvitsee kaikkia näitä, kasvaakseen ja pysyäkseen hengissä:

  • valo
  • lämpö
  • vesi
  • ravinteet
  • hiilidioksidi

Valoa ja lämpöä tulee auringosta, vettä taivaalta.

Ravinteita tehtailevat kasveille niin maan mikrobit ja muut eliöt, hyönteiset, eläimet kuin ihmisetkin.

Hiilidioksidista puhutaan ilmastonmuutoksen yhteydessä paljon. Sitä ilmakehään tulee kaikista meistä happea hengittävistä eläimistä, fossiilisten polttoaineiden palamisesta sekä esimerkiksi metsäpaloista.

Useimmiten ulkona pihalla on näitä kaikkia tarjolla, vaikkakin hyvin vaihtelevia määriä. Onhan piha osa luontoa.

Kuudes, usein unohtuva kasvutekijä, on kasvin geenit, eli perimä. Se vaikuttaa suuresti siihen, miten paljon ja missä suhteessa kasvi näitä eri kasvutekijöitä kaipaa.

Juuri geenien takia se varjon kasvi ”palaa auringossa” ja runsaasti ravinteita kaipaava kurkku kituu vähäravinteisessa maassa. Ja juuri niiden takia pihan hoito  on helpointa, kun valitset kasvit kasvupaikan mukaan.

Helposti sitä erehtyy ajattelemaan, että hoidolla tai maanmuokkauksella voisi korjata ”väärän” kasvupaikan ongelmat. Mutta se maa on oikeasti vain yksi pieni osa kokonaisuutta.

 

Askel nro 1:

Kasvien lajeittain ja lajikkeittain, jopa alkuperän mukaan, vaihteleva tarve kasvutekijöistä on juuri se tärkein huomioon otettava seikka siellä omallakin pihalla.

Kun vanhaa pihaa peruskorjataan, on ihan ensimmäinen asia oppia tuntemaan ne siellä jo nyt kasvavat kasvit. 

  1. Tutki pihasi kasvien kasvutekijävaatimukset, millaisessa valossa, maaperässä ja lämmössä ne parhaiten viihtyvät. Tietoa löydät netistä tai puutarhakirjoista.
  2. Tutki, onko pihasi kasvillisuus oikeanlaisissa paikoissa kasvuvaatimustensa näkökulmasta. Jos kaipaat helppohoitoista pihaa, tämä on erityisen tärkeää. Vääränlaisessa paikassa kasvava kasvi on aina huomattavasti haastavampi hoidettava.

 

Lue lisää:

Alkuperän merkityksestä

Mitä pihan luonnonkasvit voivat olosuhteista sinulle kertoa

Askel nro 2:

Kasvutekijöiden suhteen pätee ns. minimilaki:

Sadon (tai kasvun) suuruuden määrittelee se kasvutekijä, jota kasvin tarpeeseen nähden on vähiten.

Esimerkiksi jos kasville on tarjolla liian vähän typpeä, vaikka kaikkea muuta olisi riittävästi, typpi on se minimitekijä, joka määrää kasvua. Jos typpeä lisätään, mutta sitten tuleekin kuivuus, tulee vedestä minimitekijä jne.

Kotipuutarhurinkin on syytä tuntea oman pihan kasvutekijöiden määrä ja laatu

  1. Hanki sademittari. Jos pihasi on suuri, useampikin. Kun saat pidemmän ajan mittaustuloksia, pystyt arvioimaan huomattavasti mutua tarkemmin pihasi kosteusoloja.
  2. Hanki edullisia lämpömittareita. Ripustele niitä eri puolille pihaa, sillä eri osissa lämpötilaerot voivat olla useita asteita.
  3. Nykyään on saatavissa muutamalla kympillä myös mullan kosteusmittareita, osassa mukana on myös pH-mittaus. Ei ollenkaan huono hankinta kotipihaankin.
  4. Tarkkaile pihan valo-olosuhteita, mihin aurinko paistaa eri vuodenaikoina ja eri vuorokaudenaikoina.
  5. Tarkkaile myös tuulen määrää, sillä voi olla todella suuri vaikutus mm. kasvien vedentarpeeseen.

Kun mittaat ja tarkkailet, kirjaa tiedot ylös. Mitä pidemmältä ajalta sinulla on tuloksia pihasi olosuhteista, sitä paremmin pystyt valikoimaan pihaasi hyvinvoivia ja helppohoitoisia kasveja.

Jos haluat päästä helpolla, hanki pihaasi laadukas sääasema. Se mittaa ja tallettaa puolestasi tiedot lämpötilasta, tuulesta ja ilmankosteudesta. Arvokkaampiin on mahdollista liittää myös muita mittareita, esim. maan kosteusantureita. 

Isolla pihalla voit hankkia aseman, johon on liitettävissä useita yksiköitä, jolloin voit tehdä mittauksia eri puolilta pihaa.  

Muista, että olosuhteet pienenkin pihan eri osissa voivat vaihdella yllättävän paljon. Myös kasvillisuudella on vaikutusta, joten esim. puiden kaato ja kasvu muuttavat tilannetta.


Askel nro 3:

Kolmas asia, joka sinun on syytä opetella on terveen kasvin tuntomerkit. Eli miltä kasvi näyttää, kun se voi hyvin ja miltä, kun se voi huonosti.

Kasvit reagoivat erilaisiin kasvutekijöiden puutoksiin tietynlaisilla oireilla. Oireet voivat olla esimerkiksi laikkuja eri osissa lehtiä, runkoa tai oksia. Ne voivat olla värimuutoksia. Tai ne voivat olla kukkimattomuutta tai heikkoa kasvua.

Aina puutosoireet eivät johdu siitä, mistä ensimmäisenä kuvittelisi. Esim. nuokkuvat lehdet eivät välttämättä kerro kastelun tarpeesta tai maan kuivuudesta. Syynä kuivumisoireisiin voi olla myös tuuli, liian korkea lämpötila tai maan ravinne-epätasapaino.

Mutta yhdessä edellä mainitun kasvin kasvupaikan olosuhteiden tuntemisen kanssa, oireet kertovat sinulle yleensä todella paljon.

  1. Tutki pihasi kasveja tarkemmin ja kirjaa ylös mahdolliset puutosoireet. 
  2. Etsi puutosoireen syy mahdollisimman tarkasti.
  3. Mieti, johtuuko puutosoire jostain tilapäisestä, helposti esim. lannoituksella korjattavasta seikasta vai kenties vääränlaisesta kasvupaikasta. Jos jälkimmäisestä, harkitse, voisiko kasville löytyä pihasta paremmin sopiva paikka

Jotta huomaisit poikkeamat normaalista, sinun pitää KATSOA pihaasi usein. On siis oikeasti tärkeää, että vietät aikaasi pihalla ihan vain katsellen kasveja, tutkien hyönteisiä, ihaillen kukkia.

Lue lisää:

Tyypillisistä ravinteiden aiheuttamista puutosoireista.

 

Muut Pihan peruskorjaus -sarjassa julkaistut artikkelit:

Millainen on unelmiesi piha?

Kasvien tunnistaminen

 

 

Kommentoi helposti Facebook profiililla!

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: