Vihreät viestittäjät – mitä luonnonkasvit kertovat pihasi kasvuoloista?

Jaa tästä hyvät jutut kavereillekin!

Pihassasi kasvavat luonnonkasvit kertovat sinulle paljon pihasi olosuhteista.

Helpoin tapa selvittää oman pihan maaperän laatu on teettää siitä maa-analyysi. Se antaa etenkin uudessa pihassa sinulle nopeasti täsmällistä ja arvokasta tietoa maan voinnista.

Sinulla on pihassasi kuitenkin suuri tiedottajien joukko, jonka viestejä on hyvä oppia kuuntelemaan.

Miksi luonnonkasvit on tärkeää tuntea?

Luonto on tehokas. Kun tilaa on, joku aina ottaa sen käyttöönsä. Se on sopeutunut juuri sellaisiin olosuhteisiin ja valtaa alaa muilta, joille olosuhteet eivät niin otolliset ole.

Tämä on varmasti tuttu juttu jokaiselle pihan hoitajalle. Kun selkänsä kääntää, on joku inha rikkakasvi vallannut sen juuri kitketyn, paljaan paikan.

Kun tiedät, millaisissa olosuhteissa mikäkin kasvi viihtyy, tiedät samalla, millaiset ne olosuhteet siinä sitten ovat. Yksinkertaista!

Pioneerikasvit

Jotkut luonnonkasveista ovat erityisen sitkeitä ja elinvoimaisia. Ne kestävät olosuhteisLuonnonkasviysa, joissa useimmat muut eivät pärjäisi.

 

Näitä kasveja sanotaan pioneerikasveiksi.

 

Ne valtaavat paljaan ja huonon maan ensimmäisenä. Kasvaessaan siinä, monet niistä pikkuhiljaa parantavat maata. Ja lopulta sitten joutuvat itse väistymään, kun maa on parantunut jo muidenkin hyödynnettäväksi.

Yksi kotipuutarhojen tyypillinen pioneeri on sammal. Se ilmaantuu nopeasti paikkaan, josta muu kasvillisuus on kuollut. Sammalia löytyy jokseenkin kaikenlaisiin kasvupaikkoihin; kalkittuun ja happamaan, kuivaan ja kosteaan, tiiviiseen ja kuohkeaan.

Sammal on tehokas tyhjän paikan valtaaja, koska sillä ei ole juuria. Siksi se ei ole riippuvainen kasvualustan ominaisuuksista, vaan ottaa kaiken tarvitsemansa ilmasta.

Ainut mitä sammal kestää huonosti on tallaaminen. Juurettomana se on riippuvainen maanpäällisestä kasvustostaan ja sen kyky tarrautua maahan on heikompi kuin juurellisilla kasveilla.

Kasvaessaan sammal muodostaa pikkuhiljaa kostean ja muhevan kasvualustan, jossa muidenkin on sitten mahdollista kasvaa. Siemen itää kostealla sammalmatolla ja kohta paikalla kasvaa jopa puu!

Muita tyypillisiä pioneerikasveja on mm. leskenlehti, maitohorsma ja peltokorte. Nämä kertovat, että luonnon oma maanparannuskoneisto on alkanut toimia, syväjuuriset kasvit muokkaavat maata syvältä.

 

 

Luonnonkasvit kertovat aina jotain kasvualustan sen hetkisestä kunnosta. Seuraavista listoista löydät yleisimpiä rikkakasveja ja mitä ne kasvupaikkavalinnallaan sinulle kertovat.

(Linkit johtavat kuviin ko. kasvista.)

Viljava, hyväkuntoinen ja ravinteikas maa

Nämä kasvit ovat varmasti useimmille pihanomistajille tuttuja. Ne viihtyvät siinä kaikinpuolin hyvässä ja viljavassa maassa, joka puutarhassa on tietysti on tavoitteena.

Runsastyppinen maa

Nämä kasvit voivat myös kertoa maasta, jota on lannoitettu voimakkaasti karjanlannalla tai väkevällä kompostilla.

Hoitamaton maa

Nämä kasvit kertovat, että luonnon oma maanparannuskoneisto toimii. Ne valtaavat usein paikan, jota ei ole vuosiin hoidettu mitenkään tai johon on levitetty savea. Ne voivat myös kertoa maassa olevista ongelmista, kuten liika tiiviys, märkyys, happamuus/emäksisyys jne.

Hapan maa

Nämä kasvit viihtyvät erityisesti pH-luvultaan alhaisessa maassa. Happamuuden lisäksi ne kertovat usein maan märkyydestä, mutta osa viihtyy myös kuivassa.

Kalkkipitoinen maa

Tällaisessa maassa ravinteet ovat hyvin kasvien käytettävissä. Sen sijaan maan rakenteessa saattaa olla ongelmia, jos näitä kasveja ilmaantuu runsaasti.

  • peltoemäkki
  • pihatähtimö

Märkä maa

Nämä kasvit viihtyvät luonnossa kosteilla, usein tulvivilla paikoilla. Puutarhassa ne saattavat kertoa, että ojitus ei ole kunnossa, pohjavesi on hyvin korkealla tai kasvupaikka on hyvin varjoinen ja siksi märkä.

Kuiva, vähäravinteinen maa

Nämä kasvit viihtyvät erityisesti kuivassa, hiekkaisessa maassa, esim. rinnepelloilla. Kuivuus aiheuttaa kalin puutetta, johon ongelmaan taas siankärsämö auttaa. Sitä ei siis kannata tällaiselta paikalta kitkeä pois, sillä se kykenee muuttamaan vaikealiukoisen kaliumin vaihtuvan kaliumin muotoon muiden kasvien iloksi.

Huono vesitalous

Näitä kasveja ilmaantuu esim. paikkoihin, jotka kuorettuvat herkästi. Esimerkiksi rönsyleinikkiä voi kasvaa runsaasti viettävän pihan alareunoilla, minne kertyy runsaasti vettä ja ravinteita.

Tiivistynyt maa

Nämä kasvit osoittavat maan olevan tiivistynyttä, esim. tallaamisen takia.

Savimaa

Voikukat kuohkeuttavat maata vahvalla, syvälle ulottuvalla juurellaan. Ne myös tuovat maahan piitä, joka on eduksi useimmille muille kasveille.

Voikukkia ei olekaan aina syytä kitkeä, jos ne eivät tukahduta muita kasveja liikaa levitessään.

 

Opettele tunnistamaan pihasi luonnonkasvit

Ainakin nämä edellä mainitut kasvit sinun kannattaa opetella tunnistamaan. Kuuntele, mitä ne sinulle koittavat kertoa  🙂 . Saattaa olla, että pääset hankalasta rikkakasvista eroon ihan yksinkertaisesti maata parantamalla, jolloin se ei enää paikalla viihdykään.

Kuten huomaat, moni kasvi löytyy useammasta listasta. Onkin tärkeää katsoa pihaa ja sen alueita kokonaisuuksina, jotta osaa tulkita rikkakasvien viestit oikein.

Luonnonkasvit pihalla eivät suinkaan aina ole haitallisia, eikä niitä ole aina pakko edes kasvimaasta tai kukkapenkistä torjua. Ne parantavat maata, lisäävät monimuotoisuutta ja tarjoavat suojapaikkoja monille hyötyeliöille.

Kun joku uusi luonnonkasvi ilmaantuu pihaasi tai vanha innostuu leviämään, kuuntele, mitä se sinulle kertoo!

Kommentoi helposti Facebook profiililla!

2 kommenttia artikkeliin ”Vihreät viestittäjät – mitä luonnonkasvit kertovat pihasi kasvuoloista?”

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: