Luomupihan hoito on työlästä ja vaikeaa – vai onko?

Jaa tästä hyvät jutut kavereillekin!

Hehkutan täällä usein luonnonmukaisen pihanhoidon puolesta. Useimmista pihanomistajista ja puutarhaharrastajista se on erinomaisen hyvä ja kannatettava juttu.

Mutta törmään aika usein myös ajatukseen, että se on hirveän vaikeaa ja työlästä. Moni kannattaa kyllä periaatteessa, mutta epäilee, että ei hänellä olisi taitoa, aikaa ja viitseliäisyyttä sitä käytännössä toteuttaa.

Niinpä mennään sitten perinteiseen tapaan, vaikka hieman omatunto kolkuttaen. Kannetaan kaupasta niitä multa-, kalkki- ja lannoitesäkkejä, haravoidaan, leikataan ja siivotaan.

Salaa ihaillaan kaveria, joka Facebook-ryhmässä kehuu hoitavansa pihaansa täysin luomusti. On se sitten ahkera ja viitseliäs!

Onko luonnonmukainen pihanhoito sitten vaikeaa ja työlästä? Onko luomun valinnan taustalla aina jokin yleishyödyllinen ja maailmoja syleilevä motiivi?

Voin paljastaa, että oma kiinnostukseni luonnon mallin mukaiseen pihan rakentamiseen ja hoitoon lähti hyvinkin itsekkäistä motiiveista.

Halusin helpottaa pihan ylläpitotöitä!

 

Miten minä päädyin hoitamaan pihaani luonnonmukaisesti?

Pakkohan se on tunnustaa, että luonnonrakkaus on minulla ihan syntymälahja. Äitini mukaan olin jo ihan pikkunassikkana vain ihastuksissani jokaisesta ötökästä, joka kesänviettopaikassa vastaan tuli. Koskaan en arastellut tai pelännyt. 

Murrosiän tuskissani pakenin metsään tai vähintään puiston syrjäiseen kolkkaan koirani kanssa maailman kovuutta itkemään. Kaupungissa ja ihmisten keskellä koin ahdistusta ja pelkoa, luonnossa rauhaa ja luottamusta.

Mutta kun sitten sain ensimmäisen oman pihani 1996 hoidettavakseni, ei mielessäni ollut suinkaan luonto tai luonnonmukaisuus.

Pihan kuuluu olla hoidettu, siisti ja hallittu. Se on kodin jatke ulkona, josta käsin voi ihailla ympäröivää luontoa, mutta josta luonto kuuluu pitää mahdollisimman kaukana.

Aikanaan piha vaihtui, perhe kasvoi, kouluttauduin puutarhuriksi ja minusta tuli puutarhayrittäjä. Ajatukseni muutti kuitenkin vasta käytännön pakko.

 

Kitkin kauniina kesäpäivänä perennojen emokasvitarhaa

Se oli pistetty alulle heti yrityksen alkumetreillä ja oli tosi työläs ylläpidettävä. Koska nyt olin ammattilainen, myös tämä perennatarha on tehty ammattimaisesti.

Perennat kasvoivat riveissä, jotka piti kantata ja perusteellisesti kitkeä pari-kolme kertaa kesässä. Väleissä kasvoi siisti, leikattu nurmikko. Taustalla oli ajatus eräänlaisesta perennavarastosta. Hallitusta, järjestelmällisestä ja tehokkaasta.

Koko tarhan läpikäyminen kesti yhdeltä ihmiseltä vähintään kaksi täyspäiväistä viikkoa. Eli siis kuukausi tai puolitoista koko kesästä ja se on pitkä aika se.

Tästähän nyt voi jo päätellä, että emokasvialue ei ikinä ollut siisti. Kun lopulta pääsi urakan loppuun, oli alkupää taas rikkakasvien vallassa.

Turhauttavan ja loppumattoman työn lisäksi, tämä urakka esti minua tekemästä muuta. Haaveissani oli ollut kasvattaa tuoretta ruokaa perheelle, hoitaa upeaa yrttitarhaa, rakentaa mahtavia perennapenkkejä sekä asiakkaiden että oman perheen iloksi.

Yrittäjänä olisin halunnut ehtiä auttaa ihmisiä enemmän heidän pihojensa hoidossa. Olisin halunnut ehtiä kokeilemaan erilaisia menetelmiä, kasviuutuuksia ja rakenteita, jotta voisin sitten muitakin niissä neuvoa. Mutta ei toivoakaan, että sellaiseen olisi enää aika ja voimat riittäneet.

Vaikka oikeasti minä pidän kitkemisestä (ihan tosi!), tämä urakka oli todella masentava ja stressaava. Ja siksipä sitten lykkäsin sitä viimeiseen asti.

Tiesinhän minä, ammattilainen, että rikkoihin pitää käydä käsiksi jo pieninä, ennen kuin ne siementää. Mutta kun ei ehtinyt, jaksanut eikä rehellisesti sanottuna lopulta edes viitsinyt!

 

Suuri oivallus

Kun sitten kykin jälleen kerran emotarhaa kitkemässä, lähes itku silmissä, ajattelin, että tähän on pakko löytyä joku ratkaisu.

Ja sitten tajusin sen:

Tämähän on ihan luonnotonta!”

On täysin luonnotonta laittaa perennat tuohon yksinään neliön länttiin, kitkeä maa paljaaksi ja kuvitella, että nyt sen kasvin on siinä hyvä. Täysin luonnotonta touhua!

Ja siitä oivalluksesta käynnistyi prosessi, jossa aloin katsella sekä omaa että muidenkin pihoja ihan uusin silmin. Aloin huomata, miten ne ongelmapaikat pihoissa olivat lähes poikkeuksetta luonnottomia, siis tavalla tai toisella luonnon vastaisia.

”Näin jälkikäteen ajatellen, juuri sillä hetkellä tajusin luonnonmukaisen pihanhoidon helppouden.” 

Kun aloin muokata ensin omaa ja sitten muidenkin pihoja yksinkertaisesti luonnollisemmiksi, samalla helpottui kaikki työt huomattavasti.

Nyt ehkä ajattelet, että onhan se helppoa, jos antaa vain kaiken pusikoitua ja rikkaruohottua. Mutta sitä se ei todellakaan tarkoita!

Se tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että piha rakennetaan luonnon mallin mukaisesti. Kun opit matkimaan luontoa ja tekemään sen kanssa yhteistyötä, pihanhoito on yksinkertaisesti ihan huiman paljon helpompaa! 

 

Luonnonmukaisen pihanhoidon edut

Vähemmän työtä

Luonnonmukaisella pihalla on vähemmän töitä, koska siihen muodostuu oma ekosysteeminsä, joka huolehtii sinun puolestasi ravinteiden kierrosta, tuholaisten torjunnasta sekä maan rakenteesta.

Tämän seurauksena:

  • kitkemisen tarve vähenee
  • kastelun tarve vähenee
  • lannoittamisen ja kalkitsemisen tarve vähenee
  • sinun ei tarvitse haravoida, leikata ja ”säätää” pihan kasvien kasvua koko ajan

Edullista

Luonnonmukaisen pihan hoito on edullisempaa. Kun kierrätät ravinteita pihassa, ei sinun tarvitse ostaa niitä kaupasta. Et myöskään joudu maksamaan esim. jätteenkäsittelymaksuja puutarhajätteestä, kun käytät sen omassa pihassasi.

Ja toki säästät myös kasvihankinnoissa, kun ostamasi kasvit viihtyvät ja kukoistavat oikeanlaisissa olosuhteissa!

Kestävää

Luonnonmukainen piha kestää poikkeuksia paremmin. Se sopeutuu paremmin esimerkiksi poikkeaviin sääoloihin, joiden määrä tulevaisuudessa todennäköisesti vain kasvaa.

Monilajinen ja hyvinvoiva kasvusto kestää myös mm. tuholaisia ja tauteja paremmin kuin perinteisesti vähälajisena pidetty piha.

Jos vaikkapa kuivuus tuhoaa joitain nurmiheiniä yhtenä vuonna, luomunurmikko pysyy silti vihreänä, koska siinä on paljon muitakin, kestävämpiä lajeja.

Turvallista

Kun pihalla ei käytetä mitään kemikaaleja ja myrkkyjä, sinun ei tarvitse huolehtia varoajoista lasten tai lemmikkien suhteen, eikä olla huolissaan syötävien kasvien turvallisuudesta.

Joustava

Luomupiha kestää laiminlyöntejä paljon perinteistä paremmin. Se ei ”romahda” yhdestä väliin jääneestä kitkennästä tai ruohonleikkuusta. Eikä koko piha tule syödyksi, vaikka et niitä lehtokotiloita tai kirvoja ajoissa ehtisikään torjumaan.

Luomupiha antaa sinulle vapaammat kädet valita, mitä teet ja milloin. Se on joustavampi.

Luomua pihanhoitoa olen käsitellyt myöskin näissä artikkeleissa:

Luonnonmukainen pihanhoito – ekologista ja kestävää

5 vinkkiä joiden avulla hoidat pihasi helpommin

Ruokaa kasveille – kotipuutarhan lannoittaminen

 

Itse olen ruvennut hoitamaan sekä kotipuutarhaa että yritystä luonnonmukaisesti yksinkertaisesti siksi, että se on paljon rennompaa.

Kun opit tuntemaan sen pihasi ja rakennat sen luonnonmukaisesti, sinun tärkein roolisi on seurata vierestä. Voit oikeasti ottaa pihanhoidon rennosti ja tehdä pihallasi sitä, mikä sattuu huvittamaan. 

Eikä tietenkään ole yhtään hullumpi juttu, että tämän kaiken lisäksi luomupiha on sitten vielä ekologisestikin kestävä ja koko maapallon kannalta hyvä juttu!

 

Prawny / Pixabay

 

 

 

Kommentoi helposti Facebook profiililla!

3 kommenttia artikkeliin ”Luomupihan hoito on työlästä ja vaikeaa – vai onko?”

  1. Pihamaata on muokattu, kukkapenkit poistettu, muutama pensas ja puu jäljellä. Viinimarjapensaille, vadelmamaalle, vihnnekille on varattu maata. Tarkempi suunnitelma puuttuu.

    Vastaa

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: