Arvosta lukijaasi – Tee liittymislahja (liidimagneetti) josta on hänelle OIKEASTI hyötyä

Tämänkin voi jakaa... kuten HBOn tunnarit

Olen marraskuun aikana puhut paljon verkkokurssin tekemisestä ja sähköpostilistan kerryttämisestä. Käytän marraskuun mahdollisimman tehokkaasti kertoakseni ja opettaakseni sinua saamaan samankaltaisia tuloksia kuin itsekin verkkokurssien myynnillä.

P.s. Hyödynnä näitä vinkkejä myös e-kirjojen myyntiin 😉

Tänään haluan puhua sinulle liittymislahjasta eli liidimagneetista tai liidien keräämiseen käytettävästä lahjasta (engl. lead magnet). Joissakin tapauksissa liittymislahja ei ole tarpeellinen (yksi case-esimerkki postauksen lopussa) mutta jos olet sitä mieltä, että sähköpostilistallesi ei liity riittävästi lukijoita, yksi syy voi olla tässä.

 

Arvosta lukijaasi – Tee liittymislahja (liidimagneetti) josta on hänelle OIKEASTI hyötyä

 

Oletko koskaan antanut sähköpostiosoitetta asiantuntijalle, jonka liittymislahja vaikutti todella mielenkiintoiselta ja hyödylliseltä? Mutta kun lopulta sait liittymislahjan käteesi, se oli pettymys?

En ikinä unohda valmentajaa, jonka sähköpostilistalle liityin elokuussa 2014. Hän lupasi minulle e-kirjan, josta oppisin, miten bloggaamalla tehdään rahaa. Sivuja e-kirjassa oli 35 ja se oli otsikoita näin: ”8 parasta ja takuuvarmaa keinoa tehdä 5,000.00 $ kuussa bloggaamalla”.

Kukapa aloitteleva bloggaaja ei tuota haluaisi ladata. Kuvittelin sen kertovan vähintäänkin tiivistelmät eri strategioista (ymmärrän, että ilmainen materiaali on aina yleisellä tasolla kirjoitettu). Ajattelin, että tämä valmentaja oikeasti tietää mitä tekee ja haluan seurata häntä piiiiitkään.

Mutta kun avasin e-kirjan, olin tyrmistynyt.

Sivuja e-kirjassa oli kyllä 35 mutta sisältö oli kaikkea muuta mitä odotin. E-kirjassa oli

  • kansi (1 sivu)
  • kirjailijan esittely (1 sivu)
  • sisällysluettelo (2 sivua)
  • kuva (1 sivu)
  • lainaus (1 sivu)
  • ja vasta sitten päästiin itse asiaan. 6 ensimmäistä sivua eikä mitään lisäarvoa tuottavaa.

Ja kuten mainitsin puolet sivuista (15) oli pelkkiä lainauksia. Jäljellä oli enää 10 sivua, joista ihan viimeinen sivu esitteli valmentajan bisnestä syvällisemmin (9 sivua jäljellä) ja toiseksi viimeinen sivu oli jostain syystä tyhjä (8 sivua jäljellä).

Noiden 8 sivun sisältö meni suurin piirtein näin:

  • 2 sivua kirjoittaja kirjoitti itsestään ja matkastaan ryysyistä rikkauksiin
  • 2 sivua hän perusteli, miksi olin ladannut tämän e-kirjan ja miksi olen tehnyt hyvän päätöksen (just joo…)
  • Lopuilla sivuilla oli 2 strategiaa/sivu OTSIKKOTASOLLA ja 3 riviä selitystä, miksi tämä strategia on hyvä…

E-kirja ei vastannut yhteenkään kysymykseen, joita mielessäni pyöri. Kun kävin katsomassa sähköpostiani, valmentaja oli ehtinyt lähettää minulle jo 3 sähköpostia. Ensimmäinen oli tervetuloviesti ja kaksi seuraavaa puhdasta myyntiä. Lopetin kirjeen tilaamisen siihen ja suljin läppärini.

Sen lisäksi, että e-kirja ei tarjonnut minulle mitään hyötyä, se jätti katkeran jälkimaun suuhun pitkäksi aikaa. Aloin todellakin miettiä, kenelle minun kannattaa sähköpostiosoitteeni antaa. Haluan oppia. Haluan löytää ammattitaitoisia valmentajia, jotka osaavat asiansa.

 

Pro tip:

Ei ole koskaan fiksua kasvattaa lukijoiden tai asiakkaiden toiveita ja lopulta jättää heidät nuolemaan näppejään.

 

Valitettavasti monet valmentajat ja markkinointi-gurut opastavat yrittäjiä ja valmentajia tekemään näin:

”Ihmiset ovat kiireisiä. He haluavat vain 10 vinkkiä tästä ja tästä aiheesta. Kun paketoit sen e-kirjan muotoon, lukija kuvittelee saavansa todella paljon lisäarvoa. Tee vain liittymislahjalle loistava otsikko ja sähköpostilistasi kasvaa kohisten!”

Toivon, että tämän postauksen jälkeen et enää ikinä toimi kuten ”gurut” kehottavat.

  • Fakta = Ihmiset ovat kiireisiä mutta se ei tarkoita, että he tyytyvät sekundaan
  • Fakta = Ihmisillä on aikaa olla Facebookissa ja katsoa tuntikausia lempiohjelmaansa
  • Fakta = Ihmisillä on aikaa niille asioille, jotka ovat heille tärkeitä ja mielenkiintoisia
  • Fakta = Ihmiset eivät halua liittymislahjaa vain koska se on ilmainen
  • Fakta = Ihmiset haluavat liittymislahjan, jota he voivat oikeasti käyttää ja hyödyntää

 

Pro tip:

Anna ihmisille aina enemmän, mitä he odottavat – Nelson Boswell

 

5 erilaista liittymislahjaa

Todellisuudessa liittymislahjoja on olemassa ainakin 29. Otan tähän postaukseen ne, jotka olen itse testannut ja todennut toimiviksi.

1. Opas tai e-kirja

Liittymislahjan ei tarvitse olla massiivinen. 35 sivua on jo aika paljon ilmaiseksi liittymislahjaksi. 10 – 15 on sopiva pituus. E-kirjasta voi käyttää myös nimitystä ”15-sivuinen miniopas” tai ”tiivis e-kirja”, jotta et johda lukijaa harhaan.

Oppaan ja e-kirjan tehtävänä on auttaa lukijaa pääsemään yksi askel eteenpäin. Jos olet tehnyt verkkokurssin esimerkiksi ruuanlaitosta, liittymislahjasi voi olla ”5 vinkkiä, miten puolitat ruokakaupassa käyntiin menevän ajan”. Tai ”3 syytä, miksi ruokalista kannattaa miettiä joka sunnuntai”.

Näen paljon ohjeita siitä, kannattaako oppaan tai e-kirjan lopussa myydä jotain. Itse olen sitä mieltä, että ei kannata. Luottamus ei ole riittävän vahva, jotta lukija ostaisi sinulta jotain.

2. Video

Video on tehokas liittymislahja siksi, koska sen voi katsoa vaikka bussissa työmatkalla. Esimerkiksi Facebookissa ihminen käyttää keskimäärin 1,7 sekuntia aikaa julkaisun läpikäymiseen (mobiili). Jos kohdalle osuu video, se katsotaan todennäköisimmin kuin pelkkä kuva. (Lähde: Facebook)

Videon ei tarvitse olla pitkä. 5 – 10 minuuttia on sopiva pituus. Tässä ajassa ehdit hyvin vakuuttaa henkilön, että olet oikea ihminen auttamaan häntä. Videoon voit laittaa muutaman vinkin (1 – 3) tai ratkaista yhden pienen ongelman. Älä myy videon lopussa mitään. Kasvata luottamusta ja uskottavuutta antamalla lisäarvoa.

3. Webinaaritallenne

Webinaaritallenteet ovat pidempiä kuin videot mutta suosittelen pitämään webinaarin 30 – 45 minuutin mittaisena. Webinaarissa on loistava tilaisuus joko opettaa lukijalle jotain tai vastata yleisimpiin kysymyksiin, joita sinulta kysytään. Jos webinaarin kautta on tarkoitus opettaa jotain, lisää rinnalle lyhyt työkirja.

Lue myös tämä: Tiedätkö, miksi yleisöä ja asiakaskuntaa ei kannata rakentaa pelkästään sosiaaliseen mediaan

Olemme tottuneet siihen, että webinaarin lopussa myydään jotain. Jos webinaari on liittymislahja, pidä se täysin lisäarvoa tuottavana äläkä myy lopussa mitään. Voit toki kertoa, että sinulta on mahdollisuus ostaa tuotteita ja palveluita myöhemmin, mutta jätä tieto yleiselle tasolle tässä vaiheessa.

4. Työkirja

Työkirjan tavoitteena on auttaa lukijaa pääsemään konkreettisesti eteenpäin. Esimerkiksi tämän postauksen liitteenä on mahdollisuus ladata 4-sivuinen työkirja, jossa opastan sinua suunnittelemaan ja tekemään oman liittymislahjasi.

Työkirja on syytä pitää tarkasti rajattuna ja fokusoituna, jotta se ei lähde rönsyilemään liikaa. Liian paljon informaatiota kerralla saa aikaan enemmänkin tuskastumista kuin helpotusta. Muista lisätä työkirjan loppuun linkki blogipostaukseen, johon työkirja liittyy. Varsinkin, jos olet tehnyt lukijoille materiaalikirjaston, josta on mahdollisuus ladata muitakin oppaita tai e-kirjoja.

5. Minikurssi

Minikurssi toteutetaan pääsääntöisesti sähköpostin kautta. Joka päivä lukija saa uuden viestin, jossa on joko tekstiä tai tekstiä ja linkki videoon. Minikurssin tavoitteena on purkaa ongelma tai haaste helposti otettaviin askeleisiin.

On todella todella tärkeää, että minikurssin pituus on korkeintaan viikon. Tämän pidemmät jäävät yleensä kesken. Minikurssin aikana kasvatat luottamusta tehokkaammin, koska olet yhteydessä lukijaan useampana päivänä peräkkäin. Minikurssin jälkeen on jo mahdollisuus lähettää lisäviesti, jossa myyt edullista tuotetta (alle 50,00 €). Jos minikurssi on vain kolme päivää, silloin myyntiviesti kannattaa jättää myöhemmälle.

Mihin liittymislahja kannattaa sijoittaa?

Liittymislahjaa kannattaa tarjota useammassa paikassa. Esimerkiksi Rositalla ja Tainalla liittymislahja on sijoitettu sivupalkkiin…

Arvosta lukijaasi – Tee liittymislahja (liidimagneetti) josta on hänelle hyötyä

 

Arvosta lukijaasi – Tee liittymislahja (liidimagneetti) josta on hänelle hyötyä

…ja Iinalla ja Ilanalla blogipostauksen loppuun

Arvosta lukijaasi – Tee liittymislahja (liidimagneetti) josta on hänelle hyötyä

 

 

Arvosta lukijaasi – Tee liittymislahja (liidimagneetti) josta on hänelle hyötyä

Sen lisäksi voit tarjota liittymislahjaa suoraan yläpalkissa olevassa linkkilistassa tai blogin kansikuvassa kuten Miia…

Arvosta lukijaasi – Tee liittymislahja (liidimagneetti) josta on hänelle OIKEASTI hyötyä

 

Liittymislahja tarvitsee laskeutumissivun kaverikseen

Liittymislahjaa ei kannata antaa ”ilmaiseksi” vaan kiitokseksi sähköpostiosoitetta vastaan. Siksi tarvitset erillisen laskeutumissivun (ländäri; engl. landin page, opt-in tai squeeze page). Laskeutumissivulla on yksi ainoa tehtävä: kerätä kävijöiden sähköpostiosoitteet. Laskeutumissivulta ei siis voi poiketa blogiin tai verkkokauppaan.

 

Viesti laskeutumissivulla on selkeä:

Jätä sähköpostiosoite tai poistu sivulta.

Tämä voi tuntua karkealta ja radikaalilta. Mutta jos laskeutumissivu on hyvin tehty ja liittymislahja kiinnostava, lukija jättää sähköpostiosoitteensa mielellään.

Alla on yksi esimerkki omasta laskeutumissivusta (jos klikkaat kuvaa, näet päivitetyn sivun)

 

 

Liittymislahjan markkinointi

On turha ajatella, että lukijat haluvat ehdottomasti ladata liittymislahjan. Totuus on, että emme useinkaan huomaa näitä lahjoja. Itse asiassa yllättävän monella sivulla liittymislahjasta on kerrottu todella vähän. Liittymislahjaa kannattaakin markkinoida siinä missä muutakin sisältöä.

Esimerkiksi voit tehdä julkaisuja someen ja jakaa niitä eri päivinä eri somekanavissa. Tai jakaa lukijoiden palautteita liittymislahjasta laskeutumissivu-linkin kera.

Tässä yksi esimerkki palautteesta:

Arvosta lukijaasi – Tee liittymislahja (liidimagneetti) josta on hänelle OIKEASTI hyötyä

Linkki laskeutumissivulle kannattaa ehdottomasti

  • lisätä jokaiseen profiiliin somessa
  • yrityksen tai blogin Facebook-sivulle Lue lisää painikeeseen
  • Twitter profiiliin voit lyhentää linkin esimerkiksi Bitlyllä
  • Instagramin profiiliin saat myös lisättyä linkin liittymislahjaan

Sähköpostilistalle voi tulla lukijoita myös ilman liittymislahjaa – Case Study

Mariannen kanakirje on loistava esimerkki siitä, että aina ei tarvita liittymislahjaa. Marianne kertoo joka kuun ensimmäisenä päivänä Facebookissa, mitä kanakirje sisältää ja lisää loppuun suoran linkin liittymislomakkeelle. Mariannen postaukset ja kirjeet on tooodella hauskoja. Siksi en yhtään ihmettele, että hänen sähköpostilistalleen liitytään – ilman liittymislahjaa. 😀

 

Millainen liittymislahja sinulla on? Koetko sen olevan lukijalle hyödyllinen?

 

Tämänkin voi jakaa... kuten HBOn tunnarit

Julkaistu kategoriassa: