Hyvän mielen puutarha – näin rakennat pihan, jossa mieli lepää ja latautuu

Jaa tästä hyvät jutut kavereillekin!

Mikä on hyvän mielen puutarha? Se on puutarha, jossa olo virkistyy, stressi vähenee ja mieli kohenee. Hienosti puhutaan toisinaan jopa puutarhaterapiasta, mutta ihan omassa pihassa oleskelemalla ja puuhailemallakin saa nämä luonnon hyvää tekevät vaikutukset. Hyvän mielen puutarha perustuu ajatukseen, että kun ihminen hoitaa luontoa, luonto hoitaa ihmistä.

Mikään uusi idea tämä ei toki ole, sairaaloissa luontoa ja puutarhatöitä on käytetty jo satoja vuosia erilaisten sairauksien hoidossa ja kuntoutuksessa. Mutta uutta ajattelussa on se, että myös terveet hyötyvät puutarhan parantavasta voimasta. Puutarhassa puuhailu ja oleskelu eivät vain paranna, vaan myös ennaltaehkäisevät ongelmia.

Monet tutkimukset osoittavat, että luonto auttaa palautumaan stressistä. Ja kuten varmasti tiedät, stressi on aika monen terveysongelman taustalla. Luonnolla on mahti myös parantaa oppimiskykyä, tarkkaavaisuutta ja muistia. Puutarhassa puuhaillessa unohtuu huolet ja kun hommat luistaa ja onnistuu, itsetunto kasvaa.

Parhaimmillaan puutarha rentouttaa ja tuo roppakaupalla hyvää oloa! Hyvänä päivänä pihatöissä laulattaa ja naurattaa, eikä raskaskaan työ tunnu edes työltä, saati sitten raskaalta!

Tämän voi varmasti hyvin moni puutarhan hoitaja allekirjoittaa.

hyvän mielen puutarha

Entä se huonompi päivä…

Huonona päivänä ei sitten ihan näin hienosti ole. Hyvä mieli päinvastoin häviää heti portista sisään astuttua, kun kasvoille lätkästään pitkä työlista. 

  • Nurmikko pitäisi leikata…
  • Perennapenkki kitkeä…
  • Pensasaita leikata…
  • Kesäkukat kastella…
  • Lehtokotilot kerätä…
  • Kirvat ruiskuttaa…

Naapurikin kiukkuaa aidan takana, kun sinä et osallistu riittävästi kotiloiden hävitystalkoisiin. Ja siitä sinun hoitamattomalta nurmikolta leviää kaikenmaailman voikukat ja rikkaruohot heidän pihalleen! Etkö yhtään ajattele!? Johan tuollainen naapuri vähentää kiinteistön arvoakin!!

Eipä tulekaan puutarhasta rentoutunut olo. Ei häviä stressi. Ei tule iloa. Ei jaksa!

Mikä ikävintä, toisinaan näitä huonoja päiviä mahtuu kesään paljon enemmän kuin niitä hyviä.

Jos jotain vielä keväällä alulle saakin, ne jää aina kesken. Talvella on kyllä ihana selailla puutarhalehtiä ja haaveilla kesästä. Mutta mikä siinä sitten onkin, kun kesällä kaikki voimat ja aika menee noihin jatkuviin rutiinitöihin? 

Ei ole harvinaista, että lähes itku silmässä kiskot heiniä kituvien perennojen ympäriltä ja kiroat koko pihan!

Millainen puutarha on hyvän mielen puutarha?

Kysytäänpä Erja Rappelta*.

Hän on maa- ja metsätalouden tohtori ja puutarhatieteen dosentti, jolla on vankka asiantuntemus viherympäristöjen terveys- ja hyvinvointivaikutuksista sekä terveyttä edistävien ja kuntouttavien ympäristöjen suunnittelusta.

Terveyssosiologi Aaron Antonovskyn teorian mukaan ihminen voi hyvin, kun hänen elinympäristönsä täyttää kolme ehtoa:

  1. ympäristön tulee olla ymmärrettävä,
  2. siihen pitää voida vaikuttaa ja
  3. sen pitää olla merkityksellinen.

Jotta piha olisi Hyvän Mielen Puutarha, sen pitäisi siis täyttää nämä kaikki kolme ehtoa.

 

Erja Rappe kertoo, että hyvän mielen puutarhassa:

  • pitäisi pystyä toimimaan ilman pinnistelyä ja pakkoa
  • tekemisestä pitäisi saada onnistumisen ja osaamisen tunteita
  • ympäristön pitäisi olla viihtyisä
  • pihan pitäisi täyttää haaveita ja miellyttää juuri sitä omaa silmää
  • kasveilla ja istutuksilla olisi hyvä olla jokin tarina,isompi merkitys

 

hyvän mielen puutarha

Näin teet pihastasi Hyvän Mielen Puutarhan

Luin joskus aikoinaan lehdestä, miten jo viiden minuutin oleskelu puutarhassa alentaa stressitasoa. Puolen tunnin oleskelun jälkeen tarkkaavaisuus tehostuu ja ihminen keskittyy paremmin. Taisin silloin sanoa ääneen kumppanillekin, että niinpä, siinähän se ongelma just on! Viisi minuuttia näyttää ihan kivalta, mutta puolen tunnin päästä on jo katse kirkastunut ja näkee ne kaikki työmaat, joita piha on pullollaan.

Ja stressitaso kohoaa taas!

 

Mutta miten siitä pihasta saisi sitten muokattua sellaisen, että se edes enimmäkseen auttaisi mieltä lepäämään ja latautumaan?

1. Kuuntele omia toiveitasi ja tarpeitasi

Älä mene muiden maun ja vaatimusten mukaan! Mieti, mistä juuri sinä pidät ja mitä juuri sinä arvostat. Tutki pihaasi kriittisesti. Mitä siellä on hienoa ja hyviä fiiliksiä sinulle tuovaa? Mikä taas aiheuttaa vain työtä ja harmia? Mistä voisit luopua ja mikä on sinulle oikeasti merkityksellistä ja arvokasta?

Me sokeudumme kovin helposti sille omalle pihallemme, emmekä näe enää kaikkea sitä hienoa ja upeaa, mitä siellä on. Toisaalta me myös uraudumme tekemään samoja asioita yhä uudestaan, vaikka ne eivät tuottaisi meille mitään iloa tai hyötyä.

Opettele katsomaan pihaa ulkopuolisen silmin. Pyydä vaikka ystävä avuksi ja anna hänen kuvailla, mitä hän pihallasi näkee. (Älä kuitenkaan sitä syyllistävää naapuria pyydä…)

 

2. Opettele tuntemaan pihasi asukkaat ja niiden elintavat

Tiedät varmasti, että tuntematon aina pelottaa ja ahdistaa? Siksi on tosi tärkeää myös mielelle opetella tuntemaan ne pihan asukit, niin kasvit kuin ötökät ja elukatkin hyvin. Silloin koko piha tuntuu paljon turvallisemmalta ja pystyt paremmin ennakoimaan erilaisia ongelmia.

Kokemuksesta voin sanoa, että pihan monimuotoiseen elämään tutustuminen myös avaa eteesi täysin uuden maailman! Ötökkä ei olekaan enää vain ötökkä, eikä rikkaruoho vain rikkaruoho. Kun tunnet niiden tarpeet, elintavat ja käyttäytymisen,  pystyt myös paremmin vaikuttamaan niihin, kutsuvasti tai karkottavasti.

3. Opettele ymmärtämään pihasi toimintaa

Hanki puutarhakirja ja lue se kannesta kanteen, mene puutarhakursille tai opettele jotenkin muuten ymmärtämään pihaasi. 

Miten kasvit käyttävät ravinteita ja miten ne kasvavat? Miten maan pieneliöt vaikuttavat kasvien hyvinvointiin? Miten ravinteet kiertävät pihalla? Miten luonnossa tuholaisten määrä pysyy kohtuullisena? Nämä ovat ihan perusasioita ekosysteemin toiminnasta, jotka jokaisen pihanomistajan olisi hyvä tietää.

Kun ymmärrät miten pihasi toimii, opit samalla ymmärtämään, miten sinun tekemisesi siihen vaikuttaa. Opit tekemään luonnon kanssa yhteistyötä pihan hoidossa, eli hienommin sanottuna opit hyödyntämään ekosysteemipalveluita.

Ja tämän ansiosta alat saavuttaa paremmin omia tavoitteitasi ja voit heittää romukoppaan kaikki turhat ”näin kuuluu tehdä” ja ”nyt on aika” työt!

 

4. Etsi juuri sinun tavoitteisiisi sopivat työtavat

Etsi sellaiset työtavat pihan hoitoon, jotka sopivat sinun tapoihisi ja tavoitteisiisi parhaiten. Puutarhassa ei ole juuri koskaan vain yhtä ainutta oikeaa tapaa tehdä jotain, vaan vaihtoehtoja on paljon. Valinnassa tärkeintä on pitää mielessä ne omat mahdollisuudet, omat toiveet ja omat tavoitteet.

Karsi pihalta sellaiset asiat, jotka tuottavat sinulle vain harmia ja työtä. Esimerkiksi jos kukkapenkin kitkentä on sinusta ikävä homma, muokkaa penkki luonnon mallin mukaiseksi dynaamiseksi istutukseksi. Et joudu tinkimään kukkaloistosta, mutta ikävä kitkentätyö vähenee huomattavasti!

Lisää pihalle asioita, joilla on sinulle merkitystä ja jotka tuovat hyvän mielen. Istuta pihallesi puu, joka tuottaa sinulle muistoja ja positiivisia ajatuksia. Kun siitä jonakin päivänä on tullut suuri, sen alla istuminen tuottaa sinulle aina hyvän ja turvallisen olon.

hyvän mielen puutarha

 

 

5. Tuo pihaan stressiä poistavia, hyvää mieltä tuovia asioita

Tässä muutamia ideoita siitä, millainen puutarha voisi olla rentouttava ja stressiä poistava. Voit käyttää näitä ideoita pohjana ja lisätä niihin omia mieltymyksiäsi ja tarpeitasi, jotta puutarhasta tulee juuri sinulle sopiva.

Vihreys ja kasvillisuus:

Luonnonläheinen ja vehreä ympäristö auttaa rentoutumaan. Voit lisätä erilaisia ​​kasveja, kuten kukkia, pensaita, puita ja ruohoa, jotka luovat rauhallisen tunnelman. Istuta myös kauniita, värikkäitä kukkia, joissa perhoset viihtyvät ja tuottavat sinulle iloa.

Tästä löydät hyviä vinkkejä kasvien valintaan.

Vesielementit:

Vesi tuo rauhallisuutta ja harmoniaa. Voit esimerkiksi lisätä pienen lampen, suihkulähteen tai pienen vesiputouksen. Pienikin veden liplatus ja auringossa kimalteleva vesi tekevät ihmeitä.

Vedestä hyötyvät myös monet erilaiset puutarhassa viihtyvät otukset pölyttäjistä lintuihin ja sammakoista siileihin.

 

Istumapaikat:

Mukavat istuimet tai riippumatot ovat erinomaisia rentoutumiseen ja meditaatioon. Valitse mukavia tuoleja tai sohvia, jotka sopivat hyvin ulkokäyttöön. Vettä kestämättömät materiaalit vain lisäävät stressiä, kun niitä pitää olla rahtaamassa sisään ja ulos jatkuvasti!

 

Kivipolut ja rajatut kulkureitit:

Kivipolku tai -reitti auttaa luomaan selkeyttä puutarhaan. Erilaiset penkereet ovat myös kauniita ja luovat puutarhaan lisää ulottuvuuksia. Vaikka suosisit luonnollista kasvillisuutta, niittyjä ja sekaistutuksia, kannattaa kulkureitit ja oleskelualueet rajata selkeästi.

 

Aromaattiset kasvit:

Kasvit, jotka tuoksuvat hyvältä, kuten monet yrtit, ruusut ja jasmikkeet, ovat rentouttavia ja auttavat sinua tuntemaan olon rauhalliseksi. Tuoksuvat kasvit luovat pysyviä tunnemuistoja ja toimivat jopa tehokkaammin kuin se, mitä silmät näkevät.

Lisää puutarhaan myös materiaaleja, joita tekee mieli koskettaa. Maustekasveja, sammalta, kiviä. Anna pihan ravita kaikia aistejasi!

 

Hiljaisuus ja rauha:

Varmista, että puutarhassa on riittävästi hiljaisuutta ja rauhaa. Vältä esimerkiksi liian voimakkaita ääniä tai häiriötekijöitä, kuten liikennettä tai liian voimakasta musiikkia. Ääntä erityisen hyvin ehkäiseviä kasveja ovat mm. pensasangervot, havupensaat, vaahterat ja pensashanhikit. Kerrokselliset ja monimuotoiset istutukset ehkäisevät meluhaittoja aina parhaiten.

Tee pihastasi miellyttävä paikka, jossa sinä ja koko perheesi saatte tehdä miellyttäviä asioita!

 

Kommentoi helposti Facebook profiililla!

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: