Helppo hyötytarha – kasvata makuja ja elinvoimaa pihallasi!

Jaa tästä hyvät jutut kavereillekin!

”Ruoan kasvattaminen on niin vaikeaa ja työlästä, että mitään sellaista en pihalleni kyllä halua!”

”Tutullani on kasvimaita ja kaikkea ja koko ajan sen pitää olla kitkemässä ja harventamassa ja jyrsimässä ja keräämässä jotain!”

”Olishan se kiva saada jotain marjoja tai sellaista omalta pihalta, mutta ihan liian työlästä minun makuuni!!”

Kuulostaako tutuilta ajatuksilta? Moni kuvittelee, että ruoan kasvattaminen on aina työlästä ja sitovaa puuhaa, jota ei helppohoitoisuutta kaipaavan kannata edes harkita.

Tosiasiassa ruokaa voit pihallasi kasvattaa lukemattomilla eri tavoilla. Helposti tai vaikeasti. Se on ihan itsestäsi ja tavoitteistasi kiinni!

 

Vihanneksia, yrttejä vai herkkuja?

Kun mietit itsellesi sopivaa tapaa hyötyviljelyn aloittamiseen, pidä lähtökohtana omaa ja perheesi makua. On aika turha tehdä mitään kannattavuuslaskelmia, mitä kannattaisi itse kasvattaa ja mitä ei. Rehellisyyden nimissä on pakko myös myöntää, että helppous ja omavaraisuus eivät oikein sovi samaan lauseeseen. 

Ja toisaalta, mitä hyötyä on kasvattaa sellaista, mitä ei käytä?!

Eli mieti niitä sopivia hyötykasveja sen mukaan, mitä sinä tai perheesi tykkäätte syödä ja miten paljon vaivaa olet valmis sen syötävän eteen näkemään.

  • Jos et paljoa kokkaile, kannattaa suosia ihan sellaisenaan syötäviä juttuja, kuten hedelmiä, marjoja ja tuoreena suoraan suuhun pisteltäviä vihanneksia.
  • Jos käytettävissä on hyvä maakellari, juureksia voit suhteellisen pienellä vaivalla kasvattaa isommankin määrän.
  • Jos tykkäät kokkailla, yrttitarha tuottaa sinulle varmasti suurta iloa!

 

Kasvimaa kolmella eri tavalla

Helppo hyötytarha vihannekset

Vihanneksia, juureksia ja muita perinteisiä kasvimaakasviksia voit kasvattaa pihassasi kolmella eri tavalla. Perinteisessä kasvimaassa riveineen, lavoissa tai ruukuissa.

 

Perinteinen kasvimaa sopii sinulle parhaiten, jos:

  • haluat kasvattaa pienellä alalla mahdollisimman suuren sadon
  • tykkäät säilöä vihanneksia myös talven varalle (ja sinulla on siihen tilaa)
  • käytettävissäsi on koneita, esimerkiksi jyrsin maan muokkaukseen

 

Voit lukea perinteisestä kasvimaakasvatuksesta tarkemmin tästä artikkelista: Ruokaa omasta maasta osa 1 – perinteinen kasvimaa


Oma suosikkini puolestaan on lavatarha. Siinä rakennetaan tavalla tai toisella reunoiltaan rajattu kasvatusalue, useimmiten käytetään puisia lavakauluksia.

Lavoissa kasvatus sopii sinulle parhaiten, jos:

  • haluat kasvimaalta helppohoitoisuutta 
  • haluat päästä aloittamaan nyt heti (lavatarhan voit helposti perustaa vaikka suoraan nurmikolle tai jopa asfaltille!)
  • perustat kasvimaan pihan paraatipaikalle ja sinulle on tärkeää sen siisti ulkonäkö
  • sadon määrä ei ole sinulle ratkaisevaa, vaan hoidon helppous menee etusijalle
  • haluat esimerkiksi terveydellisistä syistä nostaa kasvatusalusta seisonta- (tai istunta-) korkeudelle

 

Lavaviljelyyn voit paneutua tarkemmin tästä artikkelista: Ruokaa omasta maasta osa 2 – lavaviljely


Kolmas tapa kasvattaa vihanneksia on ruukkuviljely. Se sopii melkein mihin vain, parvekkeelle, patiolle, kasvihuoneeseen, kesäkeittiöön tai ihan avomaalle pihalle.

Ruukkuviljelyyn kehitetään jatkuvasti uusia lajikkeita vanhoista tutuista kasveista. Ne ovat pienikokoisempia ja usein tiiviimpikasvuisempia kuin tavalliset serkkunsa.

Lajikevalinnassa kannattaakin olla tarkkana, mutta muuten ruukkuviljely on todella helppo tapa aloittaa tutustuminen ruoan kasvatukseen.

 

Ruukkuviljely sopii sinulle parhaiten, jos:

  • sinulla ei ole maata, jossa kasvatus onnistuisi
  • haluat tuoda kasvit lähelle käyttöpistettä, esimerkiksi kesäkeittiöön
  • tykkäät helppohoitoisesta vihannesviljelystä (ruukkuviljelyssä rajattu kasvualusta tuo monia etuja, mm. rikkaruohottomuuden ja kastelun tarkan sääntelyn)
  • haluat kasvattaa eksoottisempia kasveja, jotka vaativat pitkän kasvuajan (ruukuissa voit aloittaa kasvatuksen aiemmin ja lopettaa myöhemmin)
  • haluat kasvattaa talvenarkoja monivuotisia kasveja, jotka pitää talvettaa sisätiloissa

 

Ruukkuviljelystä löydät lisää tietoa tästä artikkelista:Ruokaa omasta maasta osa 4 – ruukkuviljely


Yrttien kasvatus 

Helppo hyötytarha yrtit

Yksivuotisia yrttejä voit kasvattaa kaikilla edellä mainituilla tavoilla: maassa, lavassa tai ruukussa. Myös monivuotisten suhteen kasvatustapa on ihan oman maun mukaan valittavissa.

Monivuotisista yrteistä voit myös tehdä vaikka miten hienon yrttitarhan. Koska useimmat yrtit viihtyvät läpäisevässä maassa ja auringossa, voit istuttaa yrttitarhaasi myös kivikkoperennoja väriä tuomaan. Monivuotiset yrtit sopivat mainiosti myös koristekasvien seuraan perennapenkkiin.

Valitse kasvatukseen sellaisia yrttejä, joita itse tykkäät käyttää. Aloita helpoista ja tutuista ja kokeile sitten vaativampia kokemuksen karttuessa.

Voit hyvin myös kasvattaa monivuotisia yrttejäkin ruukuissa. Ainakin varmimmat lajit, esimerkiksi ruohosipuli, mäkimeirami ja timjamit, talvehtivat ihan avomaallakin, kunha ruukku ei jää märäksi ja jäädy talvella.

 

Voit lukea yrttien kasvatuksesta tarkemmin tästä artikkelista: Makua ruokaan omalta pihalta – yrttien kasvatus ja hoito

Marjat ja hedelmät

Helppo hyötyarha hedelmät

Suomalaisen ruoan paremmuudesta suhteessa ulkomaiseen kiistellään säännöllisin väliajoin. Mutta se on ihan tutkittu tosiasia, että suomalaiset marjat ovat maailman parhaita!

Syynä tähän on meidän lähes yötön ja viileähkö kesä, joka tuottaa marjoihin paitsi poikkeuksellisen paljon sokeria myös aromeja ja vitamiineja.

Marjojen kasvatus kotipihassa on todella helppoa ja valikoimasta löytyy varmasti joka suuhun sopivat.Oletko jo maistanut marjatuomipihlajaa, marjasinikuusamaa tai aroniaa? Entä onko karukka (karviaisen ja herukan risteytys) tai tyrni jo tuttuja?

Marjakasveja valitessa kannattaa huomioida lajin lisäksi lajike. Toiset ovat kestäviä ihan pohjoisinta Suomea myöten, toiset herkempiä.

Lajikkeiden välillä on eroja myös taudin kestävyydessä, marjojen määrässä ja koossa sekä toisinaan myös leikkuutarpeessa. 

Hedelmäpuut ovat Suomessa omenaa lukuunottamatta melko uusia tulokkaita. Ne vaativat usein niin pitkän kasvuajan, että hedelmillä on vaikeuksia ehtiä kypsyä Suomen kesässä, vaikka itse puu täkäläiset talvet kestäisikin.

Uusia, kestäviä lajikkeita kuitenkin etsitään ja jalostetaan koko ajan. Jopa persikasta on Suomessa ihan etelässä jo saatu satomaistiaisia! Monista tutuista puista kehitetään myös pienikokoisempia lajikkeita, joita voi kasvattaa ruukussa ja talvettaa viileässä paikassa, esim. kellarissa tai puolilämpimällä kuistilla.

Omenalajikkeita löytyy jo kymmenittäin, kaikkien pihaan ja suuhun sopivia. Muista hedelmäpuista voi helppohoitoisuutta kaipaavalle suositella ainakin luumua ja hapankirsikkaa, joista on jo hyvin saatavilla eri lajikkeita kotipuutarhaankin.

Eksoottisempia makuja kaipaava voi kokeilla vaikka viinirypäleiden tai japaninruusukvittenin kasvatusta. Molemmista löytyy jo kivasti lajikkeita aina IV-VI vyöhykkeille asti.

 

Haluatko oppia lisää hyötykasvien kasvatuksesta? 

Auringontähden Ruokalaari omalla pihalla verkkokurssilla käydään kaikki tässä mainitut ruoankasvatustavat läpi ja lisäksi tutustutaan myös kasvihuoneviljelyyn ja villiyrtteihin! 

 

 

Kommentoi helposti Facebook profiililla!

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: