Oletko kuullut Avoimet Puutarhat -tapahtumasta? Tämä valtakunnallinen tapahtuma toteutettiin ensimmäisen kerran 2012 ja on toistunut sen jälkeen joka kesä.

Tapahtumaa organisoi Puutarhaliiton paikallisyhdistystoimikunta, Finlands Trädgårdsförbundet ja Kotipuutarha-lehti yhdessä vaihtuvien kumppaniensa kanssa.

Todellisina järjestäjinä toimivat kuitenkin ne sadat puutarhat, jotka mukaan lähtevät. Jo ensimmäisenä vuonna mukana oli n. 300 puutarhaa ja kävijöitä niissä oli yhteensä n. 40 000!

Vuosi vuodelta on kasvanut sekä avoimien puutarhojen että kävijöiden määrä. Viime vuonna mukana oli jo 500 puutarhaa, joissa vierailuja laskettiin 66 185 kappaletta. Keskimäärin vieraat kävivät jokainen lähes neljässä puutarhassa päivän aikana.

Avoimet Puutarhat -teemapäivän idea

Kuten parhaat ideat usein ovat, on tämäkin idea hyvin yksinkertainen. Jokainen halukas voi avata puutarhan porttinsa vierailijoille samana päivänä samaan kellon aikaan.

Mukaan ilmoittautuneet löytyvät kätevästi yhdestä paikasta netistä ja näin vierailujen suunnittelu jo etukäteen on helppoa. Portille voi myös laittaa näkyvän viirin, joka kertoo mukana olosta.

Tästä voit hakea oman lähialueesi Avoimia Puutarhoja.

Mukaan voi lähteä niin omakotitalon omistaja, palstailija kuin rivariasujakin. Voi olla aloittelija tai kokenut konkari. Piha voi olla tarkasti puunattu tai villi, viimeisen päälle teemoitettu tai sattumanvaraisesti istuteltu.

Mukana on myös monia kauppapuutarhoja, näytepuutarhoja ja taimistoja, joista monet esittelevät päivän aikana toimintaansa laajemmin kuin normaalina arkena.

Päivän ajankohta vaihtelee, kuten vaihtelee puutarhojen ulkonäkökin kesän edetessä. Joskus se on kesäkuun alussa, joskus vasta elokuussa. Näin vierailijat näkevät puutarhoja erilaisissa kasvun vaiheissa. Jotkut puutarhat ovat parhaimmillaan keväällä, toiset taas syksyllä.

Miten me lähdimme mukaan?

Ensimmäisen kerran olimme mukana Avoimet Puutarhat tapahtumassa vuonna 2015. Se oli siis neljäs vuosi, kun tapahtuma järjestettiin.

Yksi yllyke mukaan lähtöön oli vuonna 2014, kun kiinniolostamme huolimatta pihaan pölähti autolastillinen ihmisiä kesken taimien kastelun. Hämmästelivät, että miten voimme olla kiinni, kun tänään on Avoimet Puutarhat -päivä!

Otimme kauempaa tulleet vieraat toki vastaan, tosin täysin valmistautumattomina. Hyvinhän se meni, mutta siitä jäi kytemään ajatus, että ehkä voisimme seuraavana vuonna osallistuakin ihan oikeasti.

Ensimmäinen kerta

Tunnustan, että ihan hirveästi jännitti! Taimipiha-myymälässä on toki asiakkaita käynyt, mutta porttien avaaminen tuotantoalueille ja emokasvitarhaan oli ihan eri juttu. Mielessä pyöri epäilyksiä ja kysymyksiä:

  • Entä jos kukaan ei tule?
  • Entä jos porukkaa tulee ihan liikaa?
  • Tuleeko tästä ihan kauhea kaaos, ihmiset juoksentelevat missä sattuu holtittomasti?
  • Nauraako ne meille?
  • Onko istutuksemme ja koko tämä juttumme ihan naurettava ja huono?
  • Entä jos ne varastaa tai talloo istutukset tai menee kotiimme?
  • Olemmeko ihan hoopoja, kun pientä puutarhaamme edes haluamme esitellä kellekään?

Töitä tehtiin hullun lailla päivää edeltävät viikot. Istutukset ja taimipurkit kitkettiin, nurmikot leikattiin ja reuna-alueiden niityt niitettiin. Hermot olivat kireällä ja sen huomasi varmasti niin koira, kissat, mies kuin lapsetkin.

Rajasimme vieraille avoimen alueen sinisellä merkkausnauhalla ja toivoimme, että se riittää rajoittamaan ihmisten kulun puutarhan alueelle.

Ohotanmaruna
Ohotanmaruna oli ensimmäisen Avoimet Puutarhat päivän hitti. Ikävä kyllä, myynnissä sitä ei vielä silloin meillä ollut…

Kotipihalle emme heitä halunneet laskea, sillä mahdollisuudet valvontaan olivat rajalliset.

Olin varoittanut vanhempiani, että pääsevät avuksi, jos vieraspaljous aiheuttaa kaaosta. Mutta tavoitteena oli pärjätä nelihenkisen perheemme voimin.

Lapset eivät olleet mitenkään innostuneita, mutta suostuivat ”valvojiksi”. Heitä ei voisi ”puutarha vähempää kiinnostaa”, joten eivät kuulemma suostu kellekään mitään puhumaan  😀 .

Odottelimme jännittyneinä kello kahtatoista, tuleekohan kukaan?

Minuutin yli 12 pihaan kurvasi ensimmäinen auto. Kävijöiden virta jatkui tasaisena sinne klo 18.00 asti.

Vierailijoita kävi ensimmäisenä vuonna 57. Se oli juuri sopiva määrä, ei tullut ahdistusta missään vaiheessa, mutta ei myöskään turhauttavaa odottelua.

Emotarhamme oli juuri uusittu, kasvit vielä pieniä ja vähän kaikki kesken. Tuntui, että joka kohdassa sai selittää ”tähän on sitten tulossa…”.  Silti palaute oli todella myönteistä.

(Siitä, miksi emotarha oli juuri uusittu, voit lukea lisää tästä.)

Ihmiset olivat aidosti kiinnostuneita taimiston toiminnasta, jutustelu rentoa ja iloista. Sainpa monia hyviä vinkkejä itsekin vierailijoilta! Kaikki käyttäytyivät kauniisti ja kunnioittaen, kukaan ei tallonut istutuksia, ei pilkannut, eikä naureskellut selän takana.

Jälleen kerran sain todeta, miten puutarhaihmiset ovat ystävällisiä, avoimia ja iloisia ihmisiä!

Ja tehtiinhän siinä päivän kuluessa vähän taimikauppaakin, vaikka se ei mukaanlähdön päämotiivi ollutkaan ollut.

Paranee vuosi vuodelta

Tänä vuonna Avoimet Puutarhat päivä järjestetään 2.7. ja me olemme mukana jo kolmatta kertaa.

Miina-kissa auttaa Avoimet Puutarhat -päivään valmistautumisessa. Kaipaisikohan tämä tuija vähän siistimistä?

Kokemukset on vähentäneet ennakkojännitystä, mutta eivät suinkaan sitä kokonaan poistaneet. Mutta iloinen odotus on jo kasvanut pelkoa ja epäilyksiä suuremmaksi.

Tänä vuonna suurin toive on, että kunpa sää olisi hyvä. Aurinkoa, pientä tuulenvirettä ja iloista mieltä, niin kaikki menee hienosti.

Tätä kirjoittaessani torstai-aamuna paljon on vielä tekemistä. Kitkemistä, siistimistä ja nurmikon leikkuuta. Mutta luotan siihen, että sunnuntai-aamuna alkaa olla kaikki valmista.

Kun viemme viirin osoitetolppaan hieman ennen puoltapäivää, vatsassa tuntuu miellyttävä kutina  🙂 .

Tervetuloa taas meille, tutut ja tuntemattomat sunnuntaina 2.7. klo 12-18!

Avoimet puutarhat
Jos et pääse paikalle 2.7., sovitaan esittely toiselle päivälle! Tässä yksi tämän kesän vierailuista: Kainuun puutarhayhdistys kävi kylässä kesäkuun puolivälissä.
Kommentoi helposti Facebook profiililla!

One Thought to “Avoimet Puutarhat – osallistu sinäkin!”

  1. Olen rakentanut puutarhan keskelle metsää. Maa oli ostettaessa ihan metsänpohjaa (kuiva kangasmetsä) ja lapiopelillä pikkuhiljaa sinne on rakentunut puutarha. Tutuilta ja tuntemattomilta kehuja on kuvien pohjalta tullut ja olisikin ihanaa joskus osallistua avointen puutarhojen päivään, jotta pääsisi ehkä esittelemään puutarhoista kiinnostuneille aikaansaannoksia ja saada kenties palautettakin ja mahdollisesti uusia vinkkejä. Mutta kyseessä kun on mökkipuutarha, en koskaan uskalla näin toimia, sillä en halua tuoda julki mökkimme sijaintia. Harmillista.

Comments are closed.